شماره روزنامه ۶۱۱۱
|

  • تابستان داغ، فولادسازان را به چالش کشید

    دنیای اقتصاد-سارا اصغری: نیمه نخست سال‌‌‌ ۱۴۰۳ در حالی به پایان رسید که فولادسازان با چالش‌‌‌هایی همچون محدودیت‌های انرژی در تابستان روبه‌رو بودند، موضوعی که بر میزان تولید آن اثرگذار بود و آمار تولید کلی آنها را نسبت به سال گذشته با کاهش مواجه کرد؛ از سوی دیگر، قانون بازگشت ارز صادراتی به سامانه نیما، چالش دیگری بود که آمار صادراتی فولادسازان را با کاهش همراه ساخت. با وجود گذشت ۶ ماه از نیمه سال، آنچه تاکنون منتشر شده، آمار ۵ ماه نخست سال‌جاری در زمینه تولید، فروش و صادرات فولادسازان است که با همین آمار موجود می‌توان به مقایسه عملکرد بازار فولاد در نیمه نخست سال‌جاری نسبت به سال گذشته پرداخت.
  • ایمن‏‌سازی تامین مس: نه چین، نه انتقال انرژی

    دنیای اقتصاد-فاطمه بابالو: جهان نمی‌تواند بدون مس که یکی از اجزای اصلی برق‌‌رسانی است، کربن‌‌زدایی کند. به دلیل تلاش‌‌ها جهت تامین مواد معدنی برای انتقال انرژی و دستیابی به اهداف آب‌‌و‌‌هوایی، تقاضا در حال افزایش است. برآورد ما این است که تقاضا برای مس تا سال ۲۰۵۰ با ۷۵‌درصد رشد به ۵۶ میلیون تن خواهد رسید.
  • غفلت در ایمنی معادن

    دنیای اقتصاد-سارا اصغری: تصاعد آنی گاز متان در بلوک‌های B و C معدن زغال‌سنگ طبس در ۳۱ شهریورماه ۱۴۰۳ حادثه دردناکی را رقم زد که سبب گرفتار شدن ۷۰ کارگر در این معدن شد. براساس آخرین نتایج اعلام شده، در این حادثه ۳۸ معدنکار کشته و ۲۴ معدنکار دیگر زخمی شده‌اند، همچنین تعدادی از کارگران این معدن در انتهای تونل بلوک C این معدن همچنان محبوس مانده‌اند که از شرایط آنها اطلاعاتی در دست نیست. هرچند به صورت دقیق و مشخص، علت این حادثه از سوی مسوولان امر گزارش نشده است، اما از نوع انفجار در نگاه اول می‌توان علت اصلی این انفجار را ناشی از نشت گاز متان در معدن برشمرد؛ در این راستا می‌توان اذعان کرد که گاز متان به طور طبیعی در معادن زغال‌سنگ وجود دارد که یکی از ویژگی‌های این گاز، قابلیت اشتعال بالای آن است. از این‌رو به احتمال زیاد، عدم وجود تهویه مناسب و ضعف در سیستم‌های ایمنی معدن، می‌تواند این حادثه را رقم زده باشد.
  • سوء برداشت از مواد خام و نیمه‌خام

    دنیای اقتصاد-سید‌سجاد موسوی: پیش‌بینی تغییرات جهانی عرضه، تقاضا و قیمت یک کالا برای تولیدکنندگان و بازرگانان امری غیر‌قابل اجتناب است و بدون آگاهی از بازارهای بین‌المللی، شرکت‌ها در بهترین حالت می‌توانند در بازار داخلی اتفاقات مثبتی رقم بزنند؛ صنعت سنگ یکی از صنایعی است که اگر‌چه در ایران رشد قابل‌توجهی طی دو دهه اخیر داشته اما با کاهش ساخت‌وساز، تولیدکنندگان سنگ میزان تولید خود را از ۱۵ میلیون تن به ۸ تا ۱۰ میلیون تن کاهش داده‌اند و این در حالی است که این صنعت از توانایی تولید ۳۰ میلیون تن برخوردار است. در چنین شرایطی و با اشباع بازار داخلی معمولا دولت‌ها سراغ صادرات می‌روند تا از حداکثر ظرفیت برای ارزآوری استفاده کنند اما متاسفانه فقدان پیش‌بینی درست یا بی‌توجهی مسوولان نسبت به روند جایگزینی مصالح مدرن مانند کامپوزیت، سنگ‌های مصنوعی و... به جای سنگ در بازار‌های جهانی مانع از برنامه‌ریزی درست برای این صنعت شده است.
  • آیا جنگ تجاری جدیدی در پیش است؟

    دنیای اقتصاد-فاطمه بابالو: اتحادیه اروپا پیشنهاد سازندگان خودروهای برقی چین برای جلوگیری از تعرفه‌‌های سنگین را رد کرد. این اتحادیه تا سقف ۵۰‌درصد تعرفه بر خودروهای الکتریکی ساخت چین پیشنهاد کرده است. اختلافات داخلی در اتحادیه اروپا آغاز شده و برخی آلمان و اسپانیا را به لابی‌‌گری برای مخالفت با این اقدامات متهم کرده‌‌اند.
  • ریسک‌‌‌های شرکتی عدم‌مدیریت پسماند

    دنیای اقتصاد: مرگ غم‌‌‌انگیز ۲۶ نفر، از جمله کودکان در محل زباله کیتیزی در حومه کامپالا اوگاندا در ماه جاری، خطرات وحشتناک زباله‌‌‌های مدیریت نشده را به‌ویژه برای کارگران غیررسمی زباله برجسته کرد. بسیاری از کشته‌‌‌شدگان برای جمع‌‌‌آوری زباله‌‌‌ها جهت فروش در این محل تجمع کرده بودند. به گزارش پکیجینگ‌‌‌یوروپ، در اوایل ماه جاری، یک زباله‌‌‌دان بزرگ در کامپالا، پایتخت اوگاندا، ریزش کرد و به مرگ ۲۶ نفر منتهی شد. در این گزارش سریس ترنر بیلز، مدیر اجرایی وست‌‌‌اید، در مورد تجربه خود از بازدید از محل زباله قبل از این فاجعه و اقداماتی که باید برای جلوگیری از تکرار چنین اتفاقاتی انجام شود، توضیح می‌دهد.
  • نگاه شرکت‌های آلومینیومی به آفریقا

    دنیای اقتصاد-سید سجاد موسوی: هم اکنون حدود ۷۰۰‌هزار تن آلومینیوم در کشور تولید می‌شود که برای این میزان ۱ میلیون و ۴۰۰‌هزار تن پودر آلومینا نیاز است اما در کشور ما ۲۵۰‌هزار تن از این پودر تولید می‌شود و ما‌به‌التفاوت آن باید از طریق واردات تامین شود؛ چرا که منابع بوکسیت به عنوان ماده معدنی تولید پودر آلومینا در ایران بسیار کمیاب است. به همین جهت کارشناسان اعتقاد دارند مهم‌ترین اقدام دولت چهاردهم در این صنعت، برداشت از معدن بوکسیت گینه است که با وجود گذشت ۳۰ سال از اجاره آن، کماکان آورده‌ای برای ما نداشته و در واقع شاهد عزم جدی برای استفاده از آن نبوده‌ایم در حالی که کشورهای دیگر همچون امارات میلیون‌ها تن از آن برداشت کرده‌اند. صرف نظر از میزان کمیت تولید آلومینیوم در کشور، مساله دیگر این است که چرا با وجود یارانه برق بسیار بالایی که در اختیار تولیدکنندگان آلومینیوم قرار می‌گیرد، هزینه‌های تولید ایرانی‌ها حتی بالاتر از تولیدکنندگان کشورهایی است که از برق یارانه‌ای استفاده نمی‌کنند.
  • دوربرگردان شرکت‌های چینی

    به گزارش تحلیلگران فایننشال تایمز، شرکت‌های چینی در حال راه‌‌‌اندازی فروشگاه‌‌‌های خود در بسیاری از کشورهای ثالث نسبتا غیرمتعهد هستند، به این امید که بتوانند شکاف خصمانه فزاینده‌‌‌ای که چین را از غرب جدا می‌کند، پر کنند. انگیزه اصلی انتقال سرمایه‌گذاری به این کشورهای نسبتا محصور که شامل سنگاپور، ویتنام، ایرلند، مجارستان و مکزیک و سایرین می‌شود، دور زدن اقدامات حمایتی اعمال‌شده توسط قدرت‌‌‌های غربی علیه شرکت‌های مستقر در چین بوده است.
  • پیشرفت ۸۵درصدی سبلان دو

    معاون نظارت و راهبری فنی هلدینگ پتروفرهنگ از تسریع در روند اجرایی پروژه سبلان دو (دنا) خبر داد و گفت: با تکمیل و بهره‌‌برداری از این پروژه، گروه پتروفرهنگ به بزرگ‌ترین تولیدکننده متانول کشور تبدیل خواهد شد. به گزارش روابط عمومی و ارتباطات هلدینگ پتروفرهنگ، دکتر محمد زین‌‌العابدین در بازدید از روند اجرایی پروژه سبلان دو (دنا) و مجتمع سبلان با تشریح دستاوردهای ادغام دو پتروشیمی سبلان و دنا اظهار کرد: هم‌‌اکنون پروژه سبلان دو (دنا) نزدیک به ۸۵‌درصد پیشرفت فیزیکی دارد که طبق برنامه زمان‌بندی شده در نیمه دوم سال آینده تکمیل و وارد مدار تولید خواهد شد.
  • گشایش ارزی در زنجیره فولاد؟

    دنیای اقتصاد-سارا اصغری: یکی از مشکلاتی که فولادسازان طی سال گذشته و در ماه‌‌‌های ابتدایی سال‌جاری به‌‌‌شدت با آن دست به گریبان بودند، بازگشت ارز صادراتی آنها به سامانه مبادله (نیما) بود، به‌‌‌گونه‌‌‌ای که در ماه‌‌‌های ابتدایی امسال صد‌درصد ارز خود را به سامانه‌‌‌های دولتی واریز می‌‌‌کردند و خود برای دریافت ارز مورد نظر خود باید در صف انتظار این بانک قرار می‌‌‌گرفتند؛ مساله‌ای که انگیزه صادراتی فولادسازان را در فروردین‌ماه سال‌جاری نسبت به سال گذشته با کاهش روبه‌‌‌رو کرد تا اینکه بانک‌مرکزی امکان واردات در ازای صادرات فولاد را با نرخ توافقی مجاز برشمرد.
  • امپراتوری زغال‌سنگ

    دنیای‌اقتصاد - فاطمه بابالو: محرک تعهدات صفر خالص کربن ممکن است محو شود، زیرا پکن رشد اقتصادی و امنیت انرژی را در اولویت قرار داده است. این کشور با ۱.۴میلیارد نفر جمعیت و اقتصاد صنعتی عظیم که هنوز به‌شدت به زغال‌سنگ وابسته است، بزرگ‌ترین آلوده‌‌‌کننده محیط‌زیست بوده که تقریبا یک‌سوم انتشار کربن جهانی را به خود اختصاص می‌دهد. رئیس‌جمهور چین اعلام کرده تا سال ۲۰۶۰ به بی‌‌‌طرفی کربن دست خواهد یافت. به گزارش فایننشال‌تایمز، به‌منظور داشتن فرصتی برای مبارزه با تغییرات آب‌‌‌و‌‌‌هوایی، جهان به دولت رئیس‌جمهور شی جین‌‌‌پینگ نیاز دارد تا راهی برای کربن‌‌‌زدایی اقتصاد چین بیابد. فعالان اقلیمی در سراسر جهان ممکن است در سپتامبر ۲۰۲۰ با احتیاط چین را تشویق کرده باشند، زیرا شی به مجمع عمومی سازمان ملل گفت که انتشار کربن در چین قبل از سال ۲۰۳۰ به اوج خود خواهد رسید و این کشور تا سال ۲۰۶۰ به بی‌‌‌طرفی کربن دست خواهد یافت که به‌عنوان اهداف ۶۰-۳۰ نیز شناخته می‌شود.
  • بی رغبتی تولیدکنندگان گچ برای ایجاد کنسرسیوم

    دنیای اقتصاد-سید سجاد موسوی: صنعت گچ به عنوان یکی از قدیمی‌ترین صنایع معدنی کشور، امروزه با مشکل ازدیاد چند برابری تولید در برابر تقاضا مواجه است؛ به گونه‌ای که گفته می‌شود میزان تولید بیش از ۲۰ برابر تقاضاست و به همین دلیل با وجود اینکه دولت در قیمت‌گذاری دخالت نمی‌کند، اما رقابت قیمتی مانع فروش به قیمت‌های مصوب تولیدکنندگان گچ می‌شود.
  • تولید ۴۵۰ هزار تن کنسانتره در شرکت کانی مس

    مدیرعامل و عضو هیات مدیره شرکت کانی مس اظهار کرد: مرداد ماه ۱۴۰۱، فعالیت خود را به عنوان مدیرعامل شرکت کانی مس آغاز کردم. شرکت کانی مس در حوزه EPC فعالیت می‌‌‌کند که مربوط به ۲ حوزه مس و فولاد می‌‌‌شود. این شرکت، بزرگ‌‌‌ترین شرکت پیمانکاری شرکت ملی صنایع مس است که در حال‌‌‌ حاضر، پروژه‌‌‌های بزرگ ملی مس در این شرکت اجرا می‌‌‌شود. حسنعلی حق شناس ادامه داد: کلیت پروژه‌هایی که این شرکت به صورت EPC و پیمانکاری انجام می‌‌‌دهد، در محدوده جغرافیایی کرمان و آذربایجان شرقی صورت می‌‌‌گیرد.
  • لیتیوم نفتی‌‌‌ها

    دنیای‌اقتصاد-فاطمه بابالو: شرکت‌های معدنی می‌توانند در کنار شرکت‌های بزرگ سوخت‌‌‌های فسیلی مانند اکسون موبیل، اوسیدنتال پترولیوم و اکوینور، روی لیتیوم به عنوان یک راه نجات بالقوه در میان قیمت پایین و عرضه بیش از حد فلزات باتری، سرمایه‌گذاری کنند. تجربه نفتی‌‌‌ها در تزریق یا بیرون کشیدن آب به آنها کمک می‌کند تا از آب‌‌‌شور حاوی لیتیوم در فرآیندی که به آن DLE می‌‌‌گویند استفاده کرده که برای شرکت‌های نفتی قیمت تمام‌شده پایین‌‌‌تری دارد.
  • ناترازی برق از لنز صنایع

    دنیای اقتصاد-سید سجاد موسوی: تابستان به روال طبیعی برای صنایع با افزایش چشمگیر تقاضا همراه است اما با توجه به اینکه از برنامه ششم توسعه سرمایه‌گذاری در تولید برق تقریبا متوقف شد، ناترازی برق هر سال بیش از سال گذشته آشکارتر شد تا جایی که امروز این رقم در برخی گمانه‌‌زنی‌‌ها به ۱۸‌هزار مگاوات رسیده است که حدود ۲۵‌درصد ظرفیت کل تولید برق کشور به شمار می‌رود.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر