تامین خوراک؛ ماموریت اصلی NPC

به گفته حسن عباس‌‌‌‌‌‌زاده ۲۲‌درصد از ظرفیت این صنعت به دلیل کمبود خوراک مورد‌استفاده قرار نمی‌گیرد و از همین‌رو وی اعلام کرد: «تامین خوراک، اصلی‌ترین ماموریت فعلی شرکت ملی صنایع پتروشیمی است.» به گزارش «دنیای‌اقتصاد» به نقل از شرکت ملی صنایع پتروشیمی، حسن عباس‌‌‌‌‌‌زاده اظهار کرد: هم‌‌‌‌‌‌اکنون، ظرفیت نصب‌‌‌‌‌‌شده صنعت پتروشیمی در کشور حدود ۹۷‌میلیون‌ تن است که امیدواریم امسال با عبور از این عدد، جشن دستیابی به ظرفیت ۱۰۰‌میلیون‌ تن را برگزارکنیم. وی با اعلام اینکه تاکنون بیش از ۹۰‌میلیارد دلار سرمایه‌گذاری در صنعت پتروشیمی انجام‌شده اما متاسفانه بخشی از این ظرفیت به دلیل کمبود خوراک بدون استفاده مانده‌است، افزود: برآوردها نشان می‌دهد حدود ۲۲‌درصد از ظرفیت نصب‌‌‌‌‌‌شده قابل‌بهره‌‌‌‌‌‌برداری نیست و این موضوع یکی از چالش‌های صنعت به‌شمار می‌رود.

توسعه نامتوازن؛ عامل کمبود خوراک

معاون وزیر نفت با اشاره به اینکه ظرفیت نصب‌‌‌‌‌‌شده صنعت پتروشیمی در برنامه هفتم توسعه باید به ۱۳۱‌میلیون‌تن برسد، تصریح کرد: در این مسیر افزایش ظرفیت تولید در زنجیره‌های مختلف و به‌ویژه در زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی تعریف‌شده و در حال پیگیری است.

عباس‌‌‌‌‌‌زاده با تاکید بر لزوم ایجاد توازن میان توسعه صنعت پتروشیمی و توسعه بالادستی، یادآور شد: یکی از مهم‌ترین مسائلی که هم‌اکنون در تصمیم‌گیری‌های کلان صنعت پتروشیمی مطرح است، موضوع خوراک است و متاسفانه در سال‌های گذشته توسعه متوازن بین این دو بخش برقرار نبوده و این امر سبب‌شده برخی مجتمع‌‌‌‌‌‌ها با مشکل در تامین خوراک مواجه شوند.

وی با بیان اینکه برای رفع این چالش و استفاده کامل از ظرفیت‌ها، به سرمایه‌گذاری حدود ۱۸‌میلیارد دلاری نیاز است، گفت: تامین پایدار خوراک یکی از ارکان اصلی برنامه هفتم توسعه است و تلاش می‌کنیم به‌‌‌‌‌‌طور هم‌‌‌‌‌‌زمان با توسعه ظرفیت، خوراک مورد‌نیاز را نیز فراهم کنیم. به این‌منظور، تامین خوراک از مسیرهای مختلف در دستور کار قرار دارد و یکی از مهم‌ترین برنامه‌‌‌‌‌‌ها برای جبران کسری خوراک در کوتاه‌مدت، جمع‌‌‌‌‌‌آوری گازهای مشعل است که افزون بر افزایش تولید خوراک در حفظ محیط‌زیست نیز تاثیر مهمی دارد.

تا پایان سال‌آینده حدود ۸۰‌درصد گازهای همراه نفت جمع‌آوری می‌شوند 

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی سه منطقه اصلی هدف برای جمع‌‌‌‌‌‌آوری گازهای مشعل را غرب کارون، شرق کارون، دهلران و ایلام دانست که حدود ۷۵‌درصد گازهای مشعل کشور در این مناطق واقع شده‌اند.

 او اظهار کرد: پروژه‌های متعددی در این مناطق تعریف‌شده و در حال اجرا هستند. پروژه ان‌‌‌‌‌‌جی‌‌‌‌‌‌ال ۳۱۰۰ یکی از این طرح‌هاست که در حال اجراست. 

همچنین طرح توسعه پالایشگاه بیدبلند خلیج‌فارس در هلدینگ خلیج‌فارس تعریف‌شده که طبق برنامه‌‌‌‌‌‌ریزی‌‌‌‌‌‌ها باید حدود ۵۵مشعل خاموش شود و امسال خاموشی ۱۴مورد از آنها تحقق می‌‌‌‌‌‌یابد.

عباس‌‌‌‌‌‌زاده با اعلام اینکه پروژه ان‌‌‌‌‌‌جی‌‌‌‌‌‌ال ۳۱۰۰ در ماه‌های آتی به بهره‌‌‌‌‌‌برداری می‌رسد، ادامه‌داد: همچنین فاز‌دوم پالایشگاه گاز هویزه خلیج‌فارس(ان‌‌‌‌‌‌جی‌‌‌‌‌‌ال ۳۲۰۰) نیز در منطقه هویزه در دستور کار قرار دارد و بر اساس برنامه‌‌‌‌‌‌ریزی‌‌‌‌‌‌ها، تا پایان سال‌آینده حدود ۸۰‌درصد گازهای همراه مشعل خاموش می‌شود که بخشی از خوراک صنعت پتروشیمی را تامین می‌کند.

وی تاکید کرد: تامین خوراک، اصلی‌ترین ماموریت فعلی شرکت ملی صنایع پتروشیمی است و با پیگیری برنامه‌های تعریف‌‌‌‌‌‌شده در سطوح مختلف و همکاری سایر دستگاه‌های اجرایی، تلاش می‌کنیم ظرفیت‌های خالی را به حداقل و صنعت پتروشیمی کشور را به‌جایگاه مطلوب در افق توسعه برسانیم.

لزوم شتاب در تکمیل طرح پتروشیمی دهلران

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با اشاره به وضعیت پروژه پتروشیمی دهلران اظهار کرد: در سفر قبلی به این منطقه که کمتر از ۶ ماه از آن می‌گذرد، شرایط مشابهی برقرار بود و اینکه با گذشت این مدت، هنوز پیشرفت ملموسی در اجرای پروژه رخ نداده‌است، برای ما رضایت‌‌‌‌‌‌بخش نیست، بااین‌حال خبرهای امیدوارکننده‌‌‌‌‌‌ای در راه است که می‌تواند سبب فعال‌‌‌‌‌‌سازی طرح شود.

عباس‌‌‌‌‌‌زاده با اشاره به اینکه پس از سفر قبلی، تلاش گسترده‌ای انجام شد تا یک وام از بانک رفاه کارگران برای این طرح دریافت شود و نشست‌های متعددی با مدیران این بانک برگزار شد، گفت: در نهایت، طرح موفق به تصویب برای اعطای وام در بانک شد. طبق این مصوبه، بانک می‌تواند به‌‌‌‌‌‌صورت ‌ریالی منابع مالی به پروژه تزریق کند.

وی با اشاره به سفر رئیس‌‌‌‌‌‌جمهوری به منطقه دهلران اظهار امیدواری کرد؛ این موضوع در دستور کار قرار گیرد تا تکلیف مشخصی در مجموعه نظام بانکی برای تسریع در تخصیص این وام ایجاد شود. اجرای این مصوبه می‌تواند نقش مهمی در فعال‌‌‌‌‌‌سازی کامل طرح پتروشیمی دهلران ایفا کند.

مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه امیدواریم با اراده و همتی که ازسوی مجموعه صندوق توسعه ملی، وزارت نفت، سرمایه‌گذاران و مسوولان محلی وجود دارد، تصمیم‌های مهم و سرنوشت‌‌‌‌‌‌سازی اتخاذ شود که در نهایت به نفع مردم منطقه و کارکنان این پروژه باشد، تصریح کرد: باید تمام توان خود را به‌کار گیریم تا پاسخگوی اعتماد مردم خوب، شریف و مقاوم منطقه دهلران باشیم.

حرکت به سمت آب‌های نامتعارف

عباس‌‌‌‌‌‌زاده به موضوع مهم اصلاح الگوی مصرف آب در صنایع پتروشیمی اشاره کرد و گفت: یکی از مباحث مهمی که به‌طور جدی در دستور کار ما قرارگرفته و مجلس نیز به آن ورود کرده، موضوع آمایش سرزمین و مدیریت مصرف آب در صنایع است. 

در قانون برنامه هفتم توسعه تاکید‌شده صنایعی که از آب متعارف، مانند آب سدها یا منابع آب شرب، استفاده می‌کنند، باید در بازه سه‌‌‌‌‌‌ساله خود را ملزم به استفاده از آب‌های نامتعارف کنند و به سمت استفاده از آب‌های بازیافتی، پساب تصفیه‌‌‌‌‌‌شده شهری یا آب‌‌‌‌‌‌شیرین‌‌‌‌‌‌کن‌‌‌‌‌‌های دریایی حرکت کنند، در غیر‌این‌صورت، آبی که از منابع متعارف برداشت می‌کنند، با قیمت بسیار بالا محاسبه می‌شود که فشار مضاعفی به مجتمع‌‌‌‌‌‌ها وارد می‌کند.

وی با اشاره به اینکه تلاش ما این است که با برنامه‌‌‌‌‌‌ریزی دقیق و با همراهی سرمایه‌گذاران، بتوانیم در همین مدت سه‌‌‌‌‌‌ساله، تکلیف قانونی مرتبط با مصرف آب را اجرایی کنیم، تاکید کرد: این موضوع هم به نفع پایداری محیط‌زیست است و هم به عدالت در توزیع منابع آبی کمک می‌کند.