جزئیات «پیش‌‌‌فروش ارز» اعلام شد

بالسینی اظهار کرد: قرارداد پیش‌فروش ارز یکی از قراردادهای مدت‌دار ارزی-ریالی است که صادرکنندگان و واردکنندگان می‌‌‌توانند در این نوع قرارداد، با مشخص کردن تاریخ آینده جهت مراودات تجاری خود، اقدام به خرید و فروش ارز کنند؛ فروشنده ارز که همان صادرکننده است متعهد می‌شود مقدار مشخصی ارز را در تاریخی مشخص مثل سه یا شش‌ماه آینده و با نرخی از پیش تعیین‌شده به خریدار یا واردکننده تحویل دهد.

در این ابزار طراحی‌شده، تاریخی برای حراج در نظر گرفته می‌شود که در این تاریخ و با نرخ روز مرکز مبادله ایران، متعهدان خرید و متعهدان فروش به توافقی برای معامله ارز در سررسید آینده می‌‌‌رسند و پس از آن بخشی از ثمن مورد توافق مثلا ۳۰‌درصد آن بین خریدار و فروشنده تسویه می‌شود. در تاریخ سررسید که می‌تواند مثلا سه یا شش‌ماه آینده باشد، بیع بین دو طرف انجام می‌شود و نرخ ارز مبنای تسویه باقی‌‌‌مانده ثمن معامله نیز نرخ همان روز مرکز مبادله ایران خواهد بود. در نهایت نیز فرآیند تحویل ارز و تسویه نهایی ریالی آغاز خواهد شد. بر این نکته باید تاکید شود که در تاریخ برگزاری حراج صرفا بخشی از ریال مورد توافق قرارداد تسویه می‌شود و تسویه نهایی ریال با در نظر گرفتن نرخ ارز در تاریخ بیع و پس از کسر تخفیفات و پیش پرداخت ریالی اولیه انجام خواهد شد.

او درباره سازوکار برگزاری پیش‌فروش ارز گفت: صادرکننده دارای صلاحیت، پس از کسب استعلامات موردنیاز، اطلاعیه عرضه خود را به مرکز مبادله ارسال کرده و مرکز مبادله پس از بررسی مفاد اطلاعیه، آن را منتشر می‌کند. سپس واردکنندگان با بررسی مفاد عرضه، اقدام به پیشنهاد‌گذاری در روز حراج می‌کنند. پیشنهاد‌گذاری مبنی بر اعلام مابه‌‌‌التفاوت مدنظر واردکنندگان (تخفیفات) صورت می‌‌‌پذیرد. ما‌به‌التفاوت پیشنهادی واردکنندگان نمی‌‌‌تواند از مابه‌‌‌التفاوت پایه اعلامی توسط صادرکننده بیشتر باشد. در صورت فزونی تقاضا بر عرضه، واردکنندگانی برنده عرضه می‌‌‌شوند که مقدار تخفیف کمتری درخواست کنند.

برندگان حراج، بخشی از ریال مورد معامله را بعد از برگزاری حراج و مابقی ریال موردمعامله را در حوالی تاریخ سررسید تحویل ارز، به حساب فروشنده واریز کرده و ارز مورد معامله را تحویل می‌‌‌گیرند.بالسینی در پایان بر مزایای ابزار پیش‌فروش ارز فعالان اقتصادی تاکید و بیان کرد: مدیریت ریسک نوسانات ارزی و تامین مالی مهم‌ترین مزیت‌های این ابزار برای فعالان اقتصادی است. شرکت‌ها و واردکنندگان با پیش‌‌‌خرید ارز، خود را در برابر افزایش نرخ ارز در آینده بیمه می‌کنند و صادرکنندگان نیز با پیش‌‌‌فروش ارز از محل درآمدهای آتی صادراتی نقدینگی موردنیاز را تامین می‌کنند.