«دنیایاقتصاد» بازارها را بررسی میکند
تناقض در بورس
بازار داخلی
پنجمین روز متوالی سرخ پوشی
در چهارمین روز معاملاتی هفته جاری، شاخص کل بورس با ثبت پنجمین روز سرخ متوالی، بیش از هزار و 300 واحد کاهش یافت و در سطح 3 میلیون و 988 هزار واحد قرار گرفت. این در حالی است که شاخص کل هموزن نیز با کاهش 0.28 درصدی در کانال 924هزار واحدی قرار گرفت. پارامتر یادشده طی 5 روز متوالی اخیر بیش از 38 هزار واحد کاهش یافت و به پایینترین سطح خود از 8اردیبهشت ماه سال جاری رسیده است. از دیگر سو با پایان معاملات روز گذشته، شاخص کل فرابورس اما برخلاف دیگر شاخصهای بنیادی بازار سهام، با افزایش نه چندان چشمگیر 50واحدی، در کانال 27 هزار و 200 واحد قرار گرفت. بررسیهای «دنیایاقتصاد» نشان میدهد ارزش معاملات خرد سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی ۶۵۳۹ میلیارد تومان بوده است که کاهش ۳درصدی نسبت به روز قبل از آن را نشان میدهد. از دیگرسو در خلال روز گذشته ۴۸میلیارد پول حقیقی از چرخه معاملات خارج شد و خروج پول در هفته جاری به ۱۵۳۵ میلیارد تومان رسید.
بازار سرمایه روز گذشته در شرایطی آغاز به کار کرد که نشانههایی از تردید و انتظار همچنان در رفتار معاملهگران به چشم میخورد. پس از چند روز افت قابلتوجه و عقبنشینی شاخصها از سطوح حمایتی، سرمایهگذاران شاهد کاهش نسبی فشار فروش و بازگشت آرامش به بخشی از بازار بودند. هرچند تحرکات مثبت هنوز ضعیف و شکننده هستند، اما فاصلهگرفتن از فضای سنگین روزهای اخیر را میتوان نخستین گام در جهت بازسازی اعتماد سرمایهگذاران ارزیابی کرد. به عقیده کارشناسان، فضای روانی بازار همچنان متاثر از تحولات سیاسی و اقتصادی است.
اخبار ضد و نقیض، چشمانداز مبهم مذاکرات و نگرانی نسبت به تعطیلات پیشرو، موجب شده سرمایهگذاران با احتیاط بیشتری وارد معاملات شوند و تمایل به حفظ نقدشوندگی در اولویت قرار گیرد. در عین حال، برخی نشانههای مثبت در عرصه سیاست خارجی از شدت نگرانیها کاسته و تا حدی زمینه تعدیل فضای منفی را فراهم کرده است. رفتار بازارهای موازی نظیر ارز و طلا در روزهای اخیر نیز نشان داد که این بازارها نسبت به ریسکهای سیاسی، واکنشهایی منطقیتر و متعادلتر دارند. از نگاه تحلیلگران تکنیکال، شاخصها در نزدیکی سطوح حمایتی مهمی قرار گرفتهاند و بسیاری از نمادها به محدودههای ارزنده رسیدهاند. این شرایط میتواند در صورت ثبات سیاسی و بهبود انتظارات، زمینه را برای بازگشت تدریجی بازار فراهم کند. با این حال، بازار همچنان نیازمند دادههای قطعی و شفاف برای خروج از فاز احتیاط است.
بازار خارجی
روز کم نوسان بازارها ی جهانی
گزارش اشتغال ایالات متحده در روز جمعه موج جدیدی از بدبینی نسبت به اقتصاد این کشور ایجاد نکرد و تقویم اقتصادی این هفته نیز خلوت است. داده مهم هفته جاری میلادی مربوط به انتشار شاخص قیمت مصرفکننده ماه مه در روز چهارشنبه است که انتظار میرود در سطحی منظم و ملایم منتشر شود. نکته مهم این است که دادههای تورمی کاهشی بهتنهایی احتمالا برای از سرگیری چرخه کاهش نرخ بهره توسط فدرالرزرو کافی نیستند. روز سهشنبه وضعیت نوسانات بازارهای جهانی آرام و متعادل دنبال شد. وضعیتی که میتواند به حفظ نوسان پایین و باقی ماندن سرمایه در ارزهای با بازدهی بالا منجر شود. با این حال، توجه بازار معطوف به مزایده اوراق 3ساله خزانهداری آمریکا به ارزش ۵۸ میلیارد دلار است. مزایدهای ضعیف میتواند بار دیگر سناریوی دلار کاهشی را احیا کند. جایی که جفت ارزی مانند دلار ین با نماد USDJPY ممکن است پیشتاز روند نزولی دلار در محیطی دشوارتر برای ریسکپذیری شود. پیش از برگزاری مزایده، تنها داده اقتصادی روز سهشنبه شاخص خوشبینی کسب و کارهای کوچک NFIB برای ماه مه است.
این گروه که در گذشته از انتخاب دونالد ترامپ به شدت استقبال کرده بودند، به دلیل بلاتکلیفی ناشی از تعرفهها آسیب زیادی دیدهاند. انتظار میرود این داده اندکی بهبود یابد که احتمالا این مقدار برای تاثیرگذاری بر دلار کافی نخواهد بود. در تقویم اقتصادی منطقه یورو روز سهشنبه، قرائت شاخص اعتماد سرمایهگذاران Sentix برای ماه ژوئن و سخنرانی رابرت هولزمان از اتریش که تنها مخالف کاهش نرخ بهره ۲۵ نقطه پایه هفته گذشته بانک مرکزی اروپاست قرار دارد. پوند انگلیس صبح روز سهشنبه تحتتاثیر دادههای بازار کار بریتانیا برای ماههای آوریل و مه اندکی تضعیف شده است. آنچه بیشتر جلب توجه میکند، کاهش شدید در تعداد کارکنان بیمهشده است. این بزرگترین افت ماهانه خارج از دوره همهگیری کووید-۱۹ از زمان شروع انتشار این دادهها در سال ۲۰۱۴ محسوب میشود. البته این دادهها همواره بازبینی میشوند و معمولا نیز به سمت بالا اصلاح میشوند. برای نمونه، در ماه مارس، عدد اولیه -۷۸هزار نفر بود که بعدها به ۳۵هزار- اصلاح شد.