شماره روزنامه ۵۹۹۲
|

  • ترمز سیاسی متروی چینی؟

    دنیای‌اقتصاد، گروه مسکن و شهری: دعوای لفظی دولت و شهرداری برسر «واگن‌های متروی سفارش‌داده‌شده به چینی‌ها» به قدری بالا گرفته است که ناظران از «اصل ماجرا» غافل مانده‌اند. ۶سال از قرارداد تهران با شرکت چینی برای تامین سهم کوچکی (۳۰درصد) از کمبود بزرگ ناوگان حمل‌ونقل عمومی پایتخت می‌گذرد؛ ادعای مالی و اختلاف غیرفنی، عامل درجازدن این پروژه است.
  • تورم‏‏‌سنجی در فایل‏‏‌های آپارتمانی

    دنیای اقتصاد - گروه مسکن و شهری: بازار عرضه «فایل فروش آپارتمان» در شروع ماه دوم از سال ۱۴۰۳، با یک تغییر محسوس نسبت به فروردین روبه‌رو شده است؛ افزایش نسبی فروشنده‌‌‌ها.
  • آژیر منابع در بخش مسکن

    دنیای اقتصاد : بازارهای «خرید خانه‌اول» و «ساخت مسکن» به ترتیب با رکود تاریخی و رکود مزمن مواجه است و در کنار این دو چالش بزرگ اقتصادی، «عدم استطاعت مستاجرها در برابر سطح بالای اجاره‌بها»، مجموعه بخش مسکن و اقتصاد خانوارها را تحت ‌تاثیر قرار داده است. هرچند «اصلاح ریل سیاستی» در بیرون بازار مسکن و همچنین درون بخش، به‌عنوان گام اول برای خروج از وضعیت فعلی، مطرح و غیرقابل چشم‌پوشی است، اما در این میان، یک پکیج مناسب و کامل برای تامین مالی مسکن می‌تواند مسیر خروج از رکود و احیای قدرت خرید و اجاره را فراهم کند. صندوق ملی مسکن در حال حاضر می‌تواند شکل‌دهنده این مسیر باشد؛ اما آنچه طی حداقل یک‌سال گذشته از فعالیت آن می‌گذرد با آنچه باید باشد، متفاوت است. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» در این‌باره نشان می‌دهد، صندوق ملی مسکن می‌تواند از دو محل مشخص، منابع مورد نیاز برای پیشبرد سیاست‌های روی زمین‌مانده را تجهیز کند و پس‌از آن ۳ماموریت کلیدی و مناسب وضع موجود بخش را در دستورکار داشته باشد. این نهاد مالی در عین حال باید نسبت به یک «خط‌قرمز» برای جلوگیری از انحراف منابع هوشیار باشد. محل‌های اصلی منابع صندوق ملی مسکن شامل «درآمدهای سخت‌وصول دولت» از جمله مالیات‌های بخش و همچنین «وجوه اداره‌شده» می‌شود تا این نهاد به‌واسطه اختیاراتی که در مقایسه با بانک‌ها در حوزه تامین مالی دارد، بتواند اهرم‌سازی لازم برای پرداخت یارانه‌ها و تسهیلات مسکن را انجام دهد. اوایل دهه۹۰ مطالعاتی در قالب طرح جامع مسکن برای راه‌اندازی صندوق ملی مسکن صورت گرفت و براساس آن، «امکان پرداخت یک‌میلیون فقره تسهیلات اجاره (یارانه اجاره‌بها) و همچنین وام خرید (کمک هزینه نرخ سود) به جامعه تقاضای هدف» به‌عنوان قابلیت‌های صندوق مشخص شده بود. اما محدودسازی این ظرفیت فراگیر به «استفاده از منابع صندوق فقط برای مسکن‌سازی دولتی»، در عمل «بخش‌خصوصی سرمایه‌گذار در بازار ساخت مسکن» و «تقاضای هدف» را از ظرفیت‌های صندوق محروم می‌کند.
  • مشخصات فایل‏‌های اجاره در مناطق ۴ و ۵ تهران

    دنیای‌اقتصاد: همزمان با آغاز دومین ماه از بهار ۱۴۰۳، عرضه فایل به بازار اجاره مسکن دو منطقه پرتقاضای تهران یعنی مناطق ۴ و ۵ افزایش یافت. این افزایش عرضه البته در سایر مناطق شهر تهران نیز به چشم می‌‌خورد و یک دلیل مهم آن نزدیک شدن به مقطع جابه‌‌جایی‌‌هاست.
  • سقف کاذب برای اجاره‌بها

    دنیای‌اقتصاد- گروه مسکن و شهری: مقامات دولتی مسوول در بخش مسکن به امید «تصویب اصلاحیه سوم طرح ساماندهی بازار اجاره در شورای نگهبان» نشسته‌اند، اما نه تنها اشکال مربوط به «تعیین اجاره‌بها» در متن مصوبه مجلس کماکان باقی است که تجربه شکست‌خورده «سقف کرونایی رشد اجاره‌بها» نیز در بازار وجود دارد. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد با توجه به نقش سه متغیر کلیدی در معادله اجاره‌بهای۱۴۰۳، سیاستگذار می‌تواند از ابزار تشویقی برای رشد محدود اجاره بها استفاده کند.
  • رسوب فایل فروش مسکن در منطقه ۲ تهران

    دنیای‌اقتصاد: بازار معاملات مسکن در منطقه ۲ شهر تهران با رسوب تعداد قابل‌توجهی از فایل فروش آپارتمان روبه‌رو شده است. تازه‌‌‌ترین تحقیقات میدانی «دنیای‌اقتصاد» از بازار معاملات مسکن این منطقه نشان می‌دهد بازار خرید و فروش مسکن منطقه ۲ در رکود عمیق قرار دارد؛ به طوری که نه‌تنها مدت زمان رسوب فایل در بنگاه‌‌‌های معاملات ملکی این منطقه نسبت به قبل افزایش یافته است بلکه عمده فایل‌‌‌هایی که این روزها به استارت‌آپ‌‌‌های مجازی بازاریابی ملکی نیز عرضه شده است چند مرتبه آگهی شده‌‌‌اند اما هنوز به فروش نرسیده‌‌‌اند.
  • هفت افسانه در بازار اجاره

    دنیای اقتصاد -صدیقه نژادقربان: سبدی از «خیال‏‏‌پردازی‏‏‌ها» در بازار اجاره مسکن یا بهتر است گفته شود «کل بازار مسکن» سبب شده دولت‏‏‌ها بین دو حوزه «خرید» و «اجاره» خانه، تبعیض قائل شوند و دومی همواره مورد تحقیر در کشورهای مختلف جهان قرار بگیرد؛ این «اشتباه‏‏‌بینی» سیاستگذار، «مقدمه به‌هم‏‏‌خوردن اوضاع بازار اجاره مسکن» است. گزارش «دنیای‌اقتصاد» از مطالعاتی که «هبیتات» یا همان «دفتر اسکان بشر ملل متحد» درباره «ریشه‏‏‌های بحران‏‏‌های مزمن اجاره‏‏‌نشینی» در دنیا انجام داده، حاکی است: «سیاست درست تامین مسکن»، پشت هفت افسانه گیر کرده است. این افسانه‏‏‌ها همگی «اجاره‏‏‌نشینی» را هدف گرفته است؛ سوءبرداشت‏‏‌های بزرگ نسبت به اجاره‏‏‌نشینی و اجاره‏‏‌داری که باعث شده در برخی کشورها، دولت‏‏‌ها «مالکیت مسکن» را تشویق کنند و از روی «اجاره» رد شوند.
  • کمای سیاستی بازار مسکن

    دنیای اقتصاد -گروه مسکن و شهری: سرمایه‌گذاران ساختمانی، بیش‌از هر زمان دیگر، نسبت به آینده بازار ساخت، نگاه رکودی دارند. رصد ۵۴ماه فعالیت شرکت‌های ساختمانی از دوربین «شامخ» نشان می‌دهد، عدد شاخص «انتظارات سازنده‌ها» در اسفند سال گذشته، در فاز «نااطمینانی» رکورد زد. بررسی «دنیای‌اقتصاد» مشخص می‌کند، اگرچه از پاییز ۹۸ به بعد مطابق شاخص «شامخ کل» -با میانگین ماهانه ۴۹.۲- ساختمان‌سازی همواره در رکود بوده اما هم‌اکنون، سه عامل از جمله «ناامیدی به اتخاذ سیاست درست در بخش مسکن» و «تورم ارزی ساخت»، بازار را به کما برده است.
  • اجاره‏‏‌بها «کنترل» شد یا «رکورد» زد؟

    دنیای‌اقتصاد-گروه مسکن و شهری: صبح روز گذشته احسان خاندوزی، سخنگوی اقتصادی دولت در نشست با خبرنگاران، سراغ بازار مسکن رفت و در واکنش به «اوضاع اجاره‌‌‌نشین‌‌‌ها در کشور» گفت: دولت‌‌‌های دهه ۹۰ در بازار مسکن غایب بودند و نقش تنظیم‌‌‌گری نداشتند، اما دولت سیزدهم این رویکرد را تغییر داد و سیاست‌‌‌ تنظیم اجاره‌‌‌بها را تصویب کرد.
  • قیمت پیشنهادی آپارتمان در منطقه ۵ تهران

    دنیای‌اقتصاد: متقاضیان خرید آپارتمان در منطقه ۵ تهران این روزها باید به‌طور متوسط، حداقل بودجه کل حدود ۵ میلیارد تومانی در اختیار داشته باشند. بر اساس تحقیقات میدانی انجام شده از بازار معاملات مسکن منطقه ۵ شهر تهران که پرتقاضاترین وپرمعامله‌‌ترین منطقه بازار مسکن پایتخت محسوب می‌شود یک متقاضی خرید مسکن در این منطقه برای خرید یک واحد معمولی، میانسال و با امکانات متعارف دست‌‌کم نیاز به تامین بودجه ۱۰۰میلیون تومانی به ازای هر مترمربع (به طور متوسط) دارد. بنابراین حداقل بهای خرید یک واحد مسکونی ۵۰ مترمربعی در این منطقه به طور متوسط به ۵ میلیارد تومان می‌‌رسد.
  • شهردار شایسته تهران

    دنیای اقتصاد-گروه مسکن و شهری: شهرداران شهرهای مختلف کشورمان به‌ویژه شهردار پایتخت را می‌توان از روی دو خط‌‌‌کش جهانی شامل «خطوط قرمز بهترین شهرداران دنیا» و همچنین «مشخصات سبزترین شهرهای جهان»، محک زد و درباره کارنامه عملکرد آن قضاوت کرد. مطالعه‌‌‌ای که توسط تحلیلگر مجله «تجارت فردا» درباره دو دغدغه روز شهرداران موفق در کشورهای مختلف و راه چاره آنها برای حل مسائل شهری انجام شده است، نشان می‌دهد: در حال حاضر «پیامدهای تاثیر مخرب شهروندان شهرهای بزرگ بر محیط‌‌‌زیست» و «چگونگی ارتقای رفاه شهری و کیفیت زندگی»، بحث‌‌‌های روز شهرداری‌‌‌ها و شهرداران برتر جهان است.
  • معامله امتیاز مسکن ملی ممنوع است

    وزارت راه وشهرسازی اعلام کرد: هر نوع معامله خرید و فروش امتیاز واحدهای مسکونی طرح نهضت ملی مسکن ممنوع است. به گزارش وزارت راه وشهرسازی، تا زمان تحویل واحدها به متقاضیان این واحدها، هر نوع اقدام برای خرید و فروش این واحدها، غیرقانونی است. خبرگزاری «ایسنا» نیز در این زمینه به نقل از مسوولان وزارت راه و شهرسازی نوشت: خریداران و فروشندگان و همچنین واسطه‌‌‌های بازار مسکن (مشاوران املاک) در صورت خرید و فروش امتیاز طرح مسکن ملی منتظر عواقب و اقدامات قضایی باشند.
  • ساخت مسکن ملی در شیفت شب

    مقامات مسوول در طرح ساخت واحدهای نهضت ملی مسکن در شهرهای جدید از فعال شدن شیفت کاری شب برای تکمیل خانه‌‌‌های دولتی‌‌‌ساز و تسریع در روند احداث این واحدها خبر دادند. به گزارش «ایسنا»، مسوولان طرح خانه‌‌‌سازی دولتی در شهرهای جدید با تاکید بر اینکه سازندگان طرح نهضت ملی مسکن در این شهرها باید به‌‌‌منظور جبران عقب‌‌‌ماندگی‌‌‌های گذشته، مقدمات و برنامه‌‌‌ریزی‌‌‌های لازم را برای راه‌‌‌اندازی شیفت شب پروژه‌‌‌ها در دستور کار خود قرار بدهند، اعلام کردند: تلاش داریم با افزایش شیفت‌‌‌های کاری اولین افتتاح طرح نهضت ملی در کنار آخرین واحدهای مساکن مهر را تا پایان تابستان امسال شاهد باشیم؛ در این راستا به مسوولان برخی شهرهای جدید نیز دستور داده شده است که باقی‌مانده مساکن مهر موجود باید تا شهریورسال‌جاری تکمیل و به متقاضیان تحویل داده شود.
  • شارژ آزادراه تهران- شمال؟

    در لایحه بودجه ۱۴۰۳، معادل ۱۶۵ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان اعتبار برای مشارکت در احداث آزادراه تهران- شمال پیش‌بینی شده است. این در حالی است که بر اساس قیمت‌های سال گذشته، تنها برای تکمیل باند برگشت قطعه دوم این آزادراه که هم‌‌‌اکنون در دست ساخت قرار دارد حداقل ۱۵‌هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است. به گزارش «دنیای‌اقتصاد» و بر اساس برآوردهای سال قبل، برای ساخت قطعه ۳ آزادراه نیز اعتباری بالغ بر ۱۲۰‌هزار میلیارد تومان موردنیاز است. اگرچه تامین همه این اعتبار موردنیاز، در یک‌سال امکان‌‌‌پذیر نیست و در بهترین حالت تکمیل قطعه ۳ آزادراه تا ۱۴۱۰ زمان می‌‌‌برد اما اعتبار ۱۶۵میلیاردی، اعتباری ناچیز برای کمک به تسریع فرآیند ساخت این آزادراه است. هر چند با توجه به محدودیت منابع دولتی، عمده تامین مالی ساخت آزادراه از مسیرهای دیگری انجام می‌شود اما نباید فراموش کرد که حل معضل ترافیکی تهران به شمال تا زمان تکمیل و بهره‌‌‌برداری از هر ۴ قطعه آزادراه میسر نیست؛ چرا که در همان نقطه اتمام آزادراه به دلیل تشکیل قیف ترافیکی، در زمان‌‌‌های پیک سفر، ترافیک‌‌‌های سنگین شکل خواهد گرفت.
  • وضعیت عرضه آپارتمان در منطقه ۴ تهران

    دنیای‌اقتصاد: متوسط قیمت پیشنهادی هر مترمربع آپارتمان در فایل‌‌‌هایی که روز گذشته به بازار مسکن منطقه ۴ تهران عرضه شد در حالی در بازه ۷۰ تا ۸۰ میلیون تومانی قرار دارد که در برخی از محله‌‌‌های این منطقه این میزان کمتر و در برخی دیگر از محله‌‌‌ها میانگین قیمت‌ها تا بیش از ۱۰۰ میلیون تومان نیز می‌‌‌رسد.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر