خط و نشان برای خودروسازان - ۳۱ فروردین ۹۶

استاندارد خودروهای تولید داخل طی سال جاری به ۸۳ مورد افزایش پیدا کرده است حال آن که با توجه به تجربه خودروسازان در این زمینه، کارشناسان امیدی به اعمال این استانداردها آن هم در کوتاه‌مدت ندارند. براساس تصمیم جدید سازمان ملی استاندارد طی سال‌جاری استانداردهای خودرویی از ۵۲ مورد به ۸۳ مورد افزایش پیدا کرده است؛ بنابراین عرضه‌کنندگان خودرو باید محصولات خود را با این استانداردها که برگرفته از استانداردهای روز تولید خودرو در اروپا است، منطبق کنند. بر این اساس در صورتی که خودرویی نتواند استانداردهای جدید را تا پایان امسال پاس کند، از چرخه تولید خودرو خارج خواهد شد.

در این مورد، نیره پیروزبخت، رئیس سازمان ملی استاندارد طی هفته جاری تاکید بود خودروهایی که در حال‌حاضر تولید می‌شوند و با استانداردهای جدید منطبق نیستند، تکلیف آنها تا پایان سال ۹۶ روشن می‌شود و تا آن زمان حتما تولید چند مدل خودرو متوقف می‌شود. آنگونه که به‌نظر می‌رسد منظور رئیس سازمان ملی استاندارد از این برخی خودروها، پراید و پژو ۴۰۵ باشد که آخرین مهلت تولید آنها پایان سال گذشته بود اما با اغماض وزارت صنعت، معدن و تجارت همچنان در خطوط تولید قرار دارند. در صورتی که از پراید و پژو ۴۰۵ بگذریم و نگاهی به اثر این استانداردها بر محصولات تولیدی شرکت‌های خودروساز داشته باشیم، یک پرسش اساسی مطرح می‌شود و آن اینکه اعمال این استانداردها بر محصولات تولیدی شرکت‌های خودروساز موجب خروج آنها از خط تولید می‌شود یا منجر به رشد کیفی آنها می‌شود؟

به گفته برخی کارشناسان اعمال این استانداردها تنها موجب ارتقای بخش‌هایی می‌شوند که تاثیری در وضعیت عملکردی خودروها ندارند اما اگر با سختگیری بیشتری اجرا شوند قطعا موجب می‌شود محصول باکیفیت‌تری به دست مشتری برسد. در عین حال، کارشناسان تاکید دارند که اجرای این استانداردها موجب تغییرات اساسی در ماهیت خودروهای تولیدی خودروسازان نمی‌شود، چراکه اعمال این استانداردها موجب افزایش ضریب ایمنی می‌شود اما سبب نمی‌شود که خودروهای قدیمی که پلت‌فرم آنها متعلق به ۳۵ سال پیش است، تغییر اساسی کنند. بر این اساس با وجود آنکه به نظر می‌رسد سازمان ملی استاندارد تمام تلاش خود را بر اجرای تمام و کمال این استانداردها قرار داده است اما کارشناسان معتقدند ارتقای استانداردها هنگامی برای مشتریان جذابیت دارد که خودروهای به روز با مدلینگ و طراحی جدید به مشتریان عرضه شود؛ نه اینکه همچنان خودروهای قدیمی با اندکی تغییر در برخی شاخص‌ها به مشتری عرضه شود.

در این مورد، حسن کریمی سنجری، کارشناس خودرو در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» با اشاره به اینکه باید جزئیات استـانداردهای جدید مشخص شود تا بتوان درباره آنها نظر داد، می‌گوید: افزایش این استانداردها تاثیرات خود را در بعد ایمنی خودروهای تولید داخل دارد اما آن چیزی که امروز در دنیا اتفاق افتاده، ارتقای تکنولوژی مکانیزم‌های داخلی خودرو است که یکی از مهم‌ترین بخش‌های آن ارتقای مکانیزم موتور خودرو است. وی عنوان می‌کند: هر چند با اضافه کردن برخی از قطعات ممکن است خودروهایی با استاندارد بالا به مشتری ارائه شود اما این موضوع تاثیری در وضعیت عملکردی خودرو ندارد، بنابراین صنعت خودرو کشورمان باید به سمت ارتقای تولیدات خود حرکت کند و سازمان استاندارد باید در چنین مسیری حرکت کند. در این بین کارشناسان تاکید دارند که استانداردهای پنجاه و سه گانه قبلی در جهت بالا بردن تکنولوژی موتور موفق عمل نکرد چراکه سطح آلایندگی این خودروها با کاهش جدی مواجه نبود. بر این اساس تغییر در ساختار موتور خودروها موجب کاهش میزان آلایندگی می‌شود. برهمین اساس یکی از کارشناسان استاندارد در این مورد می‌گوید: یکی از موضوعات مهم تامین سوخت مناسب برای برخورداری از موتورهای با تکنولوژی بالاست، بنابراین همسو با اینکه خودروسازان باید بتوانند یک موتور با تکنولوژی بالا تولید کنند، از سوی دیگر باید شاهد تولید سوخت مناسب برای استفاده از این موتورها باشیم.

در این زمینه می‌توان به خودروهای وارداتی اشاره کرد که استاندارد سوخت آنها یورو ۵ است اما از آنجا که سوخت تولیدی در کشور یورو ۴ است بسیاری از آنها نسبت به سوخت عرضه شده در کشور که یورو۴ است اعتراض دارند. به عقیده آنها سوخت یورو ۴ به سیستم این خودروها آسیب وارد می‌کند. در شرایطی که تاکید کارشناسان بر ارتقای خودروها در زمینه‌هایی چون پلت‌فرم، ساختار موتور و مدلینگ خودرو معنا پیدا می‌کند اما آنگونه که به نظر می‌رسد استانداردهای مدنظر این سازمان نیز تغییری در موارد مدنظر کارشناسان ایجاد نمی‌کند، بنابراین آنها تاکید دارند این خودروها باید از رده خارج شوند و اغماضی در این زمینه صورت نگیرد. بنابراین به‌رغم آنکه سازمان ملی استاندارد می‌تواند با افزایش استانداردها، ایمنی خودروهای تولیدی کشور را افزایش دهد اما این انتظار از وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز وجود دارد تا نسبت به تغییر خودروهای قدیمی اقدامات اساسی از خود نشان دهد. آنگونه که به نظر می‌رسد، حمایت از روند تولید پراید و پژو ۴۰۵ که قدیمی‌ترین خودروهای تولیدی در کشورمان هستند، موجب شده که بسیاری نسبت به نگاه وزارتخانه درخصوص تغییر در تولید خودروهای قدیمی دیدگاه مثبتی نداشته باشند. برهمین اساس نیز برخی از کارشناسان امیدی به اجرای این استانداردها در خودروهای تولید داخل ندارند اما رئیس سازمان ملی استاندارد تاکید کرده است که در این ارتباط با وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز هماهنگ است.