عارفه مشایخی: روز گذشته محصولات پلیمری در بورس کالا در شرایطی عرضه شدند که قیمت‌های پایه در روز یکشنبه با رشد محسوسی روبه‌رو شد، این در حالی است که این افزایش نرخ به‌صورت کامل و جامع در بازار خودنمایی نکرد و برخی از گریدها در مکانیزم عرضه و تقاضا نرخ‌های جدیدی را کشف نکردند؛ گویی بازار ناخود‌آگاه در برابر رشد قیمت‌های بورس کالا مقاومت کرده است. روز دوشنبه قیمت‌ها در بازار آزاد روندی مثبت در برخی کالاها و با جرقه‌های کاهشی در مورد برخی دیگر را تجربه کرد و این در حالی بود که روز گذشته بیشتر گریدها با کاهش قیمت در این بازارها همراه شدند. این امر نشانگر آن است که ذات بازار آزاد، افزایشی بیش از این حد را نمی‌پذیرد و به عبارتی می‌توان گفت با بالا رفتن قیمت‌ها طی هفته‌های گذشته، بازار داخلی هم همگام با آن بالا رفته و حال پس از گذشت چند هفته و وقوع دلایلی همچون عقب‌نشینی تقاضا، قیمت‌ها در بازارهای داخلی پایین آمده است. با توجه به اینکه بنگاه‌های پایین‌دست، واحدهای خرد و متوسط هستند و تامین مواد‌اولیه برای آنها کاری سهل و ساده نیست با بالا رفتن قیمت‌ها تقاضای محصول در حال عقب‌نشینی است و برخی از واحدها مجبور به خاموش کردن خط تولید واحدهای خود و تعویق خط شده‌اند.

موضوع دیگری که در این میان می‌توان به آن اشاره و درخصوص آن ابزار‌ نگرانی کرد این است که تولید‌کنندگان بخش پایین‌دست صنعت پتروشیمی به دلیل ضعف نقدینگی به دنبال مواد اولیه کم‌کیفیت‌تر برای تولید محصولات خود رفته و این امر موجب تولید ضایعات و محصولات نهایی با کیفیت کمتر در بازار می‌شود. مورد دیگر موجودی نسبتا بالای انبارها طی هفته گذشته است که با فرض حجم معاملات بالای ۱۰ هزار تن طی هفته‌های اخیر نشانگر این احتمال است که حجم معاملات رشد چندانی را در هفته‌های آینده تجربه نخواهد کرد. البته این در حالی است که همان‌طور که بارها به آن اشاره کردیم بازار پلیمرها در نهایت راهی جز تبعیت از قیمت‌های پایه نخواهد داشت ولی تاثیر‌گذاری آن زمانبر خواهد بود. احتمال کاهش قیمت‌ها در بورس کالا نیز چندان قدرتمند نیست، زیرا بازارهای جهانی به سمت رشد قیمت‌ها متمایل شده‌اند.

کارنامه تالار نقره‌ای

روز گذشته۹۴هزار و۵۶۶ تن تقاضا در مقابل۴۲هزار و۸۶ تن عرضه قرار گرفت و این در حالی است که سه‌شنبه هفته گذشته۷۹هزار و۹۶۹ تن تقاضا،‌۴۰هزار و۳۴۳ تن عرضه و نهایتا۳۲هزار و۱۵۱تن کالا مورد معامله قرار گرفت که نسبت به هفته گذشته با روندی افزایشی همراه بوده است. برخی از نکات مهم عرضه‌های روز گذشته:

پلی‌اتیلن ترفتالات بطری: این محصول یکی از کالاهای پرالتهاب هفته‌های اخیر به‌شمار می‌آید که طی هفته جاری گرید ۷۸۱ این محصول با کاهشی ۲۳۱ تنی همراه بود و نهایتا روز گذشته۹هزار و۱۶۱تن تقاضا در مقابل۲هزار و۷۹۴تن عرضه قرار گرفت و این گرید با اختلاف۲۰۰تومانی از قیمت پایه با قیمت۴هزار و۸۰۰تومان کار خود را در معاملات به پایان رساند. نکته دیگر کاهش هزار و ۴۰۸ تنی گرید ۸۲۱ این محصول و عرضه ۹۰۲ تنی طی هفته جاری بود که منجر شد با قیمت نهایی۴هزارو۳۰۰تومان معامله شود. این میزان کاهش از دیگر اتفاقاتی است که برای پلی‌اتیلن ترفتالات بطری روی داده است. در مجموع می‌توان گفت که ۴ هزار و ۸۴۰ تن از پلی‌اتیلن ترفتالات بطری در بورس کالای نقره‌ای عرضه شده است که در مقایسه با عرضه ۵ هزار و ۵۳۳ تنی هفته گذشته، این محصول با کاهش ۶۹۳ تنی همراه بوده است و روند کاهشی عرضه این محصول با توجه به التهاب فصلی متناسب نبوده است و باعث ایجاد وقفه در حرکت به سمت تعادل این محصول می‌شود. PVC‌ها از دیگر کالاهای جذاب روز گذشته به شمار می‌آید که به‌طور کلی با عرضه۹هزار و۸۷۴ تنی در مقابل۱۵هزار و۲۰ تن تقاضا قرار گرفت. گرید S۶۵ اروند نسبت به هفته قبل با بسته‌بندی پالت با افزایش ۹۹۰ تنی نسبت به هفته قبل همراه بود و دست آخر با عرضه ۲ هزار و ۹۸۲ این محصول طی هفته جاری همراه بودیم. افزایش عرضه ۶۰۰ تنی گرید S۶۵ با بسته‌بندی جامبوی اروند نسبت به هفته قبل و عرضه ۸۰۰ تنی این محصول در هفته جاری، از دیگر اتفاقاتی است که برای این گروه کالایی رخ داده است. عدم عرضه مجدد گرید ۵۷ آبادان مانند هفته‌های گذشته، نکته قابل توجه این گروه است که در این هفته این کالا را با افزایش تقاضا مواجه کرده و این امکان را به‌وجود می‌آورد که درصد رقابت قیمتی برای این کالا افزایش یابد.

سنگین اکستروژن و لوله: این محصول از دیگر کالاهای مهم و پرالتهاب بازار پتروشیمی‌هاست که با افزایش ۵۰۰ تنی عرضه EX۳ شازند و عرضه هزار و ۵۰۰ تنی این محصول در هفته‌جاری، مواجه بودیم و این در حالی است که کاهش هزار و ۱۲ تنی عرضه گرید EX۳ جم در هفته جاری از دیگر نکات قابل‌توجه درخصوص سنگین اکستروژن و لوله است. البته این در حالی است که پتروشیمی امیرکبیر به دلیل مشکلات فنی در خط، عرضه‌ای در بورس نقره‌ای نداشته و این عامل سبب شده که عرضه این محصول با کاهش همراه شود.پلی‌استایرن‌ها از دیگر کالاهایی بودند که با بیشترین افزایش در روز یکشنبه طی اعلام قیمت‌های پایه روبه‌رو‌ شدند؛ به‌گونه‌ای‌که پلی‌استایرن مقاوم و معمولی به ترتیب با افزایش ۴ هزار و ۷۶۹ و ۴ هزارو ۱۷۹ ریالی مواجه شدند. این در حالی است که پلی‌استایرن انبساطی با افزایش ۵۰ تنی و عرضه ۱۵۰ تنی این محصول طی هفته جاری روبه‌رو‌ شد و گرید پلی‌استایرن معمولی با ۱۰۰ تن افزایش هزار و ۵۴۰ تن عرضه شد.

برگی از بازارهای جهانی درخصوص پلی‌استایرن: به دنبال افزایش قیمت‌های استایرن و اتیلن و کمبود عرضه در دوره‌ پس از توفان هاروی و همچنین به علت وجود تقاضای مناسب در داخل کشور، بازار پلی‌استایرن وارداتی در چین شاهد افزایش‌های سنگینی در طول این هفته بود که بر بازار این محصول در اقصی نقاط دنیا موثر است.منبعی نزدیک به یک تولیدکننده‌ تایوانی اظهار کرد: توفان هاروی تاثیر قابل توجهی روی بازار آسیا گذاشته است؛ چراکه آمریکا یکی از عرضه‌کنندگان مهم استایرن در این منطقه است. بنابراین عقیده داریم با توجه به مسائل مربوط به عرضه، قیمت‌ها در ماه سپتامبر روندی ثابت تا افزایشی خواهند داشت.پیش‌بینی می‌شود عمدتا به‌دلیل رشد قیمت‌ها در بازار صنایع بالادستی و همچنین تقاضای مناسب، قیمت‌های پلی‌استایرن روند افزایشی خود را حفظ کنند؛ اگرچه کاهش‌های مختصر در قیمت‌های استایرن در پایان هفته باعث شد برخی معامله‌کنندگان منتظر اصلاح قیمت‌ها شوند؛ اما احتمال می‌رود تا زمان برطرف شدن مشکلات در آمریکا، این قیمت‌ها همچنان بالا بمانند.

تناقض بورس کالا با بازار آزاد