خبرگزاری مهر: درپی حمله جهانی بدافزارسایبری که به بیش از ۱۰۰ کشور آسیب رسانده، وزارت ارتباطات مدعی شد که آنتی ویروس ایرانی موفق به جلوگیری از حملات این باجگیر شده است.

اوایل هفته جاری نرم‌افزار مخربی تحت عنوان «واناکرای» با قابلیت خود انتشاری در شبکه حدود ۱۰۰ کشور شیوع یافته و بیش از ۷۵هزار سیستم کامپیوتری را آلوده کرده است. براساس رصدهای انجام شده توسط مرکز ماهر، این بدافزار باجگیر، در سطح شبکه کشور ما نیز مشاهده شده به نحوی که طبق آخرین آمار این مرکز، بیش از ۵۰ اپراتور ارتباطی و سازمان، قربانی این باج افزار در کشور شده‌اند که بیشتر این آلودگی‌ها نیز در حوزه اپراتورهای ارتباطی و حوزه پزشکی، سلامت و دانشگاه‌ها و در تهران و اصفهان شناسایی شده است. با این حال وزارت ارتباطات اعلام کرده است سیستم‌هایی که از ضدبدافزار بومی «پادویش» استفاده می‌کرده‌اند از این حملات مصون مانده‌اند. این وزارتخانه تاکید کرد: «بدافزار باجگیر که به سیستم‌های کشورهای همجوار حملات گسترده‌ای انجام داده است، توسط ضدباجگیر بومی پادویش شناسایی شد و به سیستم‌هایی که از این آنتی ویروس استفاده می‌کنند آسیبی نرسید.»

شیوه عملکرد این باج‌افزار به این صورت است که اقدام به رمزنگاری کلیه فایل‌ها و داده‌های رایانه‌ اشخاص می‌کند و سپس درخواست باج (واریز پول به طریق اینترنتی و...) در قبال رمزگشایی برای اجازه دسترسی صاحبان اطلاعات می‌کند و اشخاص تا قبل از پرداخت باج، نمی‌توانند به فایل‌ها و اطلاعات داخل کامپیوتر خود دسترسی داشته باشند. با وجود انتشار این بدافزار در چند روز گذشته در سراسر جهان و دربرگیری حدود ۹۰ کشور، آنتی ویروس پادویش توانست با موفقیت بدافزار باجگیر را شناسایی و حملات آن را متوقف کند.

وزارت ارتباطات به کاربران فضای مجازی توصیه کرده است که برای جلوگیری از آسیب‌های احتمالی و آلوده شدن سیستم‌های خود، علاوه بر نصب کردن «آنتی ویروس بومی» در سیستم عامل ویندوز و اندروید که مجهز به ضد باجگیر است، از داده‌های خود نیز پشتیبان تهیه و سیستم عامل کامپیوتر خود را به‌روز کنند. همچنین اشتراک فایل ویندوز را غیرفعال و ویندوزهای قدیمی پایین‌تر از ویندوز۷ شامل XP و... را کنار بگذارند. همچنین به همه کاربران توصیه اکید می‌شود، آنتی ویروس بومی را همراه نسخه باجگیر آن روی سیستم‌های کامپیوتر و موبایل خود نصب کنند، چرا که این آنتی‌ویروس نه تنها واناکرای (WannaCry) را حتی قبل از اینکه منتشر شود، تشخیص داده و خنثی می‌کند، بلکه جلوی انواع دیگر باجگیرها را نیز می‌گیرد. این مرکز اعلام کرد که باج‌افزار wannacrypt، همزمان با شیوع در سطح جهان، در بخش‌هایی از کشور ما هم موجب آلودگی برخی رایانه‌ها شد که با اقدام‌های صورت گرفته و افزایش سطح آگاهی متقاضیان و فعالیت‌های مورد نیاز برای پیشگیری و مقابله با این پدیده، روند شیوع آن از ظهر روز گذشته با کاهش بسیار چشمگیری رو به رو بوده است.