نبرد برای تصرف بزرگ‌ترین پالایشگاه عراق

گروه جهان: نیروهای داعش پنج‌شنبه ۲۷ فروردین در حوالی پالایشگاه بیجی در عراق با نیروهای دولتی درگیر شدند. حیدرالعبادی، نخست‌وزیر عراق اعلام کرد: پیشروی این گروه تروریستی جدی‌تر شده و آنها گروهی «بسیار بسیار خطرناک» هستند. اگرچه در اوایل ماه جاری تروریست‌های داعش متحمل ضرباتی از ارتش و نیروهای داوطلب عراقی در تکریت شدند؛ اما به نظر می‌رسد این گروه برای جبران شکست خود در تکریت این بار پالایشگاه «بیجی» در غرب استان الانبار را هدف قرار داده است. بیجی در روزهای گذشته چندین بار از سوی تکفیری‌ها مورد حمله قرار گرفته و بخش‌هایی از آن هنوز در اختیار داعش است. یک منبع در فرماندهی عملیات نظامی در استان صلاح‌الدین در مورد بیجی می‌گوید: یک گردان از ارتش عراق برای دفاع از این پالایشگاه روز پنج‌شنبه به آنجا رسید اما شبه‌نظامیان نتوانستند مراکز مهمی را تصرف کنند.

اخبار ضد و نقیضی درخصوص حملات بیجی منتشر شده تا جایی که یک منبع امنیتی در استان صلاح‌الدین اعلام کرد نیروهای امنیتی با همکاری نیروهای داوطلب مردمی توانستند ساختمان فرمانداری بیجی را از دست گروه تروریستی داعش آزاد کنند. این منبع که نخواست نامش فاش شود، اعلام کرد نیروهای نظامی عملیات پاکسازی مناطق اطراف ساختمان فرمانداری بیجی را آغاز کرده‌اند.

به گزارش رویترز، ژنرال دمپسی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا، به خبرنگاران می‌گوید: «اکنون بیجی با خطر مهمی روبه‌رو نیست.» اما او از اینکه تروریست‌ها توانسته‌اند به فضای نزدیک پالایشگاه نفوذ کنند و هنوز در درون منطقه هستند، ابراز نگرانی کرد. نیروهای داعش نیز روز پنج‌شنبه با انتشار تصاویری در فضای مجازی اعلام کردند که هنوز در داخل پالایشگاه حضور دارند. آنها پلاکاردی را منتشر کردند که آنها را در درون پالایشگاه نشان می‌داد و روی آن چنین نوشته شده بود: «سربازان دولت اسلامی برای پاکسازی آنچه در پالایشگاه بیجی باقی مانده همچنان به پیش می‌روند.» رویترز می‌نویسد این تصاویر هنوز تایید نشده است.

پیام داعش: ما هستیم

حیدر العبادی، نخست‌وزیر عراق، که در اندیشکده «مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی» در واشنگتن سخنرانی می‌کرد، اظهار کرد: تکفیری‌ها می‌خواهند پس از شکست در تکریت پیامی برای ما بفرستند. او می‌گوید: «به نظر می‌رسد اقدام داعش در بیجی با سفر من به واشنگتن همزمان برنامه‌ریزی شده باشد. آنها [داعش] می‌خواهند بگویند با وجودی که عراق در حال دریافت کمک از متحدان خود است اما ما هنوز هستیم و می‌توانیم تلفاتی به بار آوریم.» کارشناسان می‌گویند یورش‌های گاه و بیگاه داعش به بیجی یک پیام در خود دارد؛ داعش می‌خواهد بگوید «ما هستیم». برخی معتقدند داعش دست به عقب‌نشینی تاکتیکی زده است. اما حقیقت این است که این گروه اگرچه پیشروی‌های موقتی دارد اما به تدریج در حال از دست دادن قدرت خود و سرزمین‌هایی است که پیش‌تر به دست آورده بود. گزارش‌های اخیر می‌گوید داعش حدود ۳۰ درصد از مناطق تصرفی خود را از دست داده در حالی که گزارش پنتاگون در سال گذشته حاکی از این بود که این گروه تنها یک درصد از مناطق تصرف‌شده خود را از دست داده است.

داعش در پی کنترل رمادی

نخست‌وزیر عراق همچنین پیش از برگزاری نشست خود با اشتون کارتر، وزیر دفاع آمریکا اعلام کرد که نیروهای عراقی قصد دارند تا پیش از رفتن به شهر موصل، استان الانبار و منطقه استراتژیک بیجی را به‌طور کامل آزاد کنند.

«صُهَیب الراوی»، استاندار الانبار، هفته گذشته در تلویزیون دولتی عراق گفت از اتحاد «تمام فرزندان عراق» برای آزادی این استان از لوث وجود داعش استقبال می‌کنیم. با این حال، ژنرال دمپسی می‌گوید بیجی استراتژیک‌تر از الانبار است؛ چرا که این شهر دارای زیرساخت‌های مهمی است. به گزارش رویترز، دمپسی این مساله را رد نکرد که ممکن است رمادی- هر چند به‌طور موقت- هم سقوط کند و در اختیار داعش قرار بگیرد. این ژنرال بلند پایه آمریکایی در کنفرانس خبری در پنتاگون گفت: «امیدوارم که رمادی سقوط نکند اما اگرچنین شد به آخر دنیا نرسیده‌ایم. باید آنجا را پس بگیریم.» نیویورک‌تایمز می‌نویسد گروه داعش توانست طی عملیاتی بر بیش از ۸۰ درصد منطقه الصوفیه و برخی مناطق دیگر از جمله البوغانم و البوسوده مسلط شود. داعش با افزایش کنترل خود سعی دارد سیطره خود در شمال و شرق رمادی را گسترش دهد تا از این طریق بتواند بر مرکز این شهر و راه‌هایی که به فلوجه منتهی می‌شود سیطره کامل یابد.

داعش دست به دامان بعثی‌ها

با توجه به شکست‌هایی که داعش در ماه‌های اخیر متحمل شده و ضرباتی که بر ساختار تشکیلاتی این گروه وارد شده است؛ اکنون به سویی می‌رود که احتمالا باز هم از نیروهای بازمانده بعثی عضوگیری کند.

وقتی دادگاه متعلق به داعش از سوی نیروهای مردمی عراق تسخیر و منهدم شد و بسیاری از اعضای داعش به ظن همکاری یا جاسوسی برای طرف‌های غربی- عربی اعدام شدند، ضربات تشکیلاتی بر پیکر این گروه باعث عقب نشینی‌های مداوم آنها شد. گزارش‌ها حاکی از این است که داعش درصدد است تغییراتی در تاکتیک خود به وجود آورده و برای افزایش کارآیی عملیاتی خود سعی کرد تا افسران ارتش سابق عراق و اعضای حزب منحل شده بعث‌ را به عضویت خود

درآورد.

شکست‌های پی در پی داعش در عراق این تصور را نزد برخی کارشناسان به وجود آورده که «داعش به تدریج رو به افول می‌رود». اما «افول» داعش را باید در متن تحولات کلان عراق و سوریه و در مجموع خاورمیانه تحلیل کرد. به نظر می‌رسد سخن از افول داعش اندکی زود باشد چرا که نخست وزیر عراق در دیدار خود با مقام‌های آمریکایی از انتشار گروهک‌های تروریستی وابسته به داعش در بیشتر کشورهای جهان سخن می‌گوید و جهانیان را به اتحاد علیه این گروه فرا می‌خواند.