دنیای اقتصاد: روز دوشنبه، دلار پس از ۳ روز نوسان در محدوده ۳ هزار و ۸۹۰ تومان به کانال ۳ هزار و ۹۰۰ تومان بازگشت. در سومین روز هفته، شاخص بازار ارز با ۵ تومان رشد به بهای ۳ هزار و ۹۰۰ تومان رسید. این رشد، پایانی بر ۳ کاهش متوالی دلار بود و موجب شد انتظارات افزایشی از خواب ابتدای مهر تا حدی بیدار شوند. به گفته فعالان، برگزاری رفراندم استقلال کردستان موجب تحرکات افزایشی تعدادی از معامله‌گران داخلی شد. آنها عنوان کردند، این اقدام از آنجا که با مخالفت کشورهای همسایه همراه بوده است، می‌تواند موجب افزایش تنش‌ها شود. به‌عنوان مثال، روز گذشته، اردوغان تهدید کرد که مسیر صادرات نفت کردستان عراق را می‌بندد و مقامات ایرانی نیز بر تمامیت ارضی عراق تاکید کردند.

بخشی از معامله‌گران ارزی اعتقاد دارند، بسته شدن فضای ارتباطی در کردستان می‌تواند منجر به افزایش قاچاق ارز از بازار داخلی شود. به گفته آنها، در گذشته که فضای بازار نیز عادی بود، تقاضای ارزی از مناطق مرزی کردنشین وجود داشت و با بسته شدن فضاهای رسمی این تقاضا می‌تواند بیشتر شود. با وجود آنکه عده‌ای از فعالان بازگشت دلار را ناشی از تنش‌های احتمالی پس از برگزاری همه‌پرسی کردستان دانستند، گروه دیگری از معامله‌گران بازار این موضوع را در نوسانات قیمت موثر ندانستند. این دسته اعتقاد داشتند، اگر بازار نسبت به موضوعی احساس تنش کند، با شدت بیشتری قیمت‌ها نوسان را تجربه می‌کنند، این در حالی بود که روز دوشنبه وضعیت به‌گونه‌ای بود که تغییرات قیمتی تفاوت چندانی با روزهای پیشین نداشت. این دسته از معامله‌گران افزایش روز گذشته را بیشتر ناشی از نزدیک شدن به تعطیلات ابتدای هفته آینده دانستند. به گفته آنها، افرادی که نیاز به تهیه ارز دارند، تصمیم گرفته‌اند زودتر وارد بازار شوند و اقدام به خرید کنند. همسو با افزایش بهای دلار، روز دوشنبه سکه تمام بهار آزادی در مسیر افزایشی قرار گرفت و با هزار تومان افزایش به بهای یک میلیون و۲۴۲ هزار تومان رسید. سکه روز یکشنبه نیز با افزایش هزار تومانی به قیمت یک میلیون و ۲۴۱ هزار تومان رسید. افزایش آرام فلز گرانبهای داخلی در ۲ روز گذشته در شرایطی صورت گرفته است که بهای اونس نوسان خاصی را تجربه نکرده است. تا ساعت ۳ بعدازظهر روز گذشته، طلای جهانی روی قیمت هزار و ۲۹۶ دلار قرار داشت که اختلاف چندانی را با قیمت نهایی هفته گذشته (هزار و ۲۹۷ دلار) نداشت. برخلاف رشد محدود سکه تمام، روز دوشنبه ربع سکه رشد بیشتری را تجربه کرد و با ۵ هزار تومان افزایش به قیمت ۳۵۹ هزار تومان رسید.

رفتار بازارساز

روز گذشته، دیدگاه‌های متفاوتی در بازار در مورد عرضه بازیگران بازارساز وجود داشت. عده‌ای از معامله‌گران باور داشتند بازگشت دلار به کانال ۳ هزار و ۹۰۰ تومان ناشی از کاهش عرضه بازارساز بوده است. این در حالی است که عده دیگری قائل به این اتفاق نبودند و اعتقاد داشتند عرضه ارز با روزهای گذشته تفاوت چندانی نداشته است. به گفته این دسته، در نوع قیمت‌گذاری نیز تفاوت خاصی در رفتار سیاست‌گذار مشاهده نشد و قیمت دلار صرافی‌های بانکی مانند روزهای اخیر در حجم عمده زیر مرز ۳ هزار و ۹۰۰ تومان به فروش رسید. فعالان ارزی که افزایش دلار را ناشی از کاهش عرضه نمی‌دانستند، اعتقاد داشتند که میزان تقاضا در سومین روز مهرماه افزایش پیدا کرده است. بخشی از آنها بیشتر بر ورود زودتر از موعد تقاضاهای هفته آینده به بازار اشاره داشتند. رشد قیمت دلار در شرایطی صورت گرفت که در ابتدای روز معاملات خود را با کاهش قیمت آغاز کرده بود، ولی از حدود ساعت ۱۱ و نیم ظهر میزان تقاضا بالاتر رفت و به تبع آن قیمت نیز رشد کرد.

بازگشت دلار به کانال 3900