دنیای اقتصاد: شاخص کل فرابورس طی معاملات روز گذشته در ادامه روند صعودی خود با رشد چشمگیر ۶/ ۵ واحدی همراه شد. همگام با روند رو به رشد بورس تهران در روزهای اخیر، فرابورس نیز با افزایش ۶/ ۰ درصدی شاخص، در سطح ۶/ ۹۵۷ واحد قرار گرفت. با احتساب رشد دیروز، نماگر فرابورس با بازدهی حدود ۹ درصدی(نسبت به ابتدای سال) در اوج تاریخی خود ایستاد. در جریان معاملات دیروز فرابورس حدود ۲۷۲ میلیون ورقه بهادار به ارزش بیش از ۳۴۲ میلیارد تومان در میان معامله‌گران دست به دست شد. بررسی تحولات روز گذشته بازارهای چندگانه فرابورس نشان می‌دهد در حالی حدود ۷۰ درصد (بیش از ۲۳۴ میلیارد تومان) ارزش کل معاملات این بازارها به دادوستد اسناد خزانه اسلامی اختصاص یافت که شاهد ورود یک نماد دیگر از «سخاب»ها بودیم.

«سخاب6» در تابلوی معاملات

چنانکه اشاره رفت، دیروز، در ادامه عرضه اولیه‌های چند روز اخیر، عرضه یک مرحله دیگر از اسناد خزانه اسلامی بانکی با نماد «سخاب۶» در بازار ابزارهای نوین مالی فرابورس انجام یافت و جان تازه‌ای به بازار بدهی بخشید. به این ترتیب، بازیگران بازار سهام، روز گذشته شاهد دست به دست شدن نزدیک ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار ورقه اسناد خزانه در ۷۱۸ نوبت معاملاتی بودند که از این میزان، خریدوفروش حدود ۶۳۰ هزار ورقه به نماد تازه‌وارد «سخاب۶» اختصاص یافت. چنان‌که در گزارش‌های پیشین «دنیای اقتصاد» نیز اشاره شد، برخی فعالان بازار ورود اوراق خزانه اسلامی جدید موسوم به «سخاب» به فرابورس را عامل افزایش نرخ سود بدون ریسک می‌دانستند و با این تصور، بازار بدهی را به‌عنوان بازار رقیب سهام می‌پنداشتند. این در حالی است که به رغم انتظار بسیاری از این فعالان، با حضور نمادهای جدید «سخاب۴» و «سخاب۶» به بازار، نه تنها نرخ سود در این بازار افزایش نیافت که شاهد کاهش نرخ سود موثر این اوراق بودیم. بر این اساس نرخ سود موثر «سخاب۴» در زمان عرضه اولیه در ۳/ ۱۸ درصد رقم خورد که نسبت به نرخ «سخاب»های قبلی کاهش داشته است. دیروز نیز نرخ سود موثر «سخاب۶» در زمان عرضه اولیه رقم ۴/ ۱۷ درصد را تجربه کرد. در ادامه معاملات، «سخاب۶» با نرخ سود موثر ۷/ ۱۸ درصد به کار خود پایان داد که نسبت به نرخ نخستین «سخاب»ها رقم کمتری را ثبت کرده است.

جزئیات معاملات دیروز

در جریان معاملات روز سه‌شنبه، نماد معاملاتی شرکت پتروشیمی زاگرس با حمایت حدود سه واحدی، بیشترین تاثیر فزاینده را در محاسبه شاخص فرابورس داشت. همچنین نماد معاملاتی شرکت‌های سهامی ذوب آهن اصفهان و پالایش نفت شاوان بیش از دو واحد در ارتقای «آیفکس» اثر داشتند که پس از نماد «زاگرس» بیشترین حمایت از شاخص کل را رقم زدند. با توجه به اثرگذاری بالای نماد «زاگرس» به نظر می‌رسد که افزایش قیمت متانول تا سطوح بالای ۳۶۰ دلار و همچنین خیز دلار به سمت کانال چهار هزار تومانی از جمله عواملی است که سبب شده نماد پتروشیمی زاگرس سبز‌پوش شود و صعود خود در این روزها را تداوم بخشد. از دیگر سو، پایداری قیمت فلزات در بازارهای جهانی و تاثیر آن بر اکثر نمادهای گروه فلزی در بازار سهام ایران سبب شد تا نماد معاملاتی شرکت سهامی ذوب آهن با اقبال سهامداران رو‌به‌رو شود. احتمال خروج ذوب‌آهن از زیان عملیاتی با اجرای پروژه ریل‌سازی از دیگر محرک‌های رشد قیمت سهام «ذوب» در روز گذشته بود.

از سوی دیگر، در میان نمادهای اثرگذار بر شاخص کل، نماد معاملاتی شرکت‌های تولید نیروی برق دماوند، هلدینگ صنایع معدنی و پتروشیمی مارون بود که در مجموع حدود ۵/ ۱ واحد از شاخص فرابورس کاستند. بیشترین حجم و ارزش معاملات دیروز شرکت‌های فرابورس به ترتیب با رقم تقریبی ۵۲ میلیون سهم و به ارزش ۴ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان به نماد معاملاتی سهامی ذوب آهن اصفهان تعلق گرفت. روز گذشته در بازار اوراق با درآمد ثابت نیز حدود سه میلیون ورقه بهادار در ۹۶۶ نوبت معاملاتی دست به دست شد. ارزش معاملات این بازار بیش از ۲۸۳ میلیارد رقم خورد. بیش از ۸۲ درصد ارزش معاملات این بازار متعلق به اسناد خزانه اسلامی است. نگاهی به تغییر مالکیت دیروز فرابورس حاکی از جابه‌جایی بیش از یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان از پرتفوی اشخاص حقیقی به نفع سهامداران حقوقی بود که در این میان، بیشترین تغییر مالکیت به نفع سهامداران حقوقی در نمادهای آهن و فولاد ارفع و پالایش نفت لاوان صورت گرفت. از سوی دیگر، نماد «ذوب» در صدر نمادها با بیشترین تغییر مالکیت به نفع سهامداران حقیقی قرار گرفت.