دنیای اقتصاد، نیما صبوری: امسال نیز طبق روال هر سال گزارشی با عنوان «گزارش جهانی خوشحالی ۲۰۱۷» منتشر شده که در آن شادترین کشورهای جهان معرفی شده‌اند. بر اساس این گزارش که اولین بار در آوریل ۲۰۱۲ منتشر شد، نروژ به‌عنوان شادترین کشور دنیا در سال ۲۰۱۷ معرفی شده است. این کشور که در رتبه‌بندی سال گذشته در جایگاه چهارم قرار داشت، در رتبه‌بندی امسال جایگاه دانمارک را در رده نخست گرفته است. پس از نروژ کشورهای دانمارک، ایسلند، سوئیس و فنلاند در رتبه‌های دوم تا پنجم قرار گرفته‌اند. در رتبه‌بندی خوشحالی امسال که در اندازه‌گیری آن از ۶ شاخص مختلف استفاده شده، ایران در رده ۱۰۸ جهان ایستاده است. در این گزارش که شامل هفت فصل است، وضعیت شاد بودن ۱۵۵ کشور مورد ارزیابی قرار گرفته است. در انتهای این رتبه‌بندی نیز سه کشور آفریقایی جمهوری ‌آفریقای مرکزی، بروندی و تانزانیا قرار دارند. همچنین در این گزارش تغییر وضعیت خوشحالی کشورها بین دو بازه ۲۰۰۷-۲۰۰۵ و ۲۰۱۶-۲۰۱۴ مورد ارزیابی قرار گرفته است که بر اساس آن وضعیت خوشحالی ایران افت داشته است. «دنیای اقتصاد» با استناد به «گزارش جهانی خوشحالی ۲۰۱۷» شادترین کشورهای جهان را معرفی می‌‌کند.

نروژ شادترین کشور جهان، آمریکایی‌ها غمگین‌تر از 10سال قبل

در جدیدترین رتبه‌بندی خوشحال‌ترین کشورهای جهان، وضعیت خوشحالی ۱۵۵کشور مورد ارزیابی قرار گرفته است. در «گزارش جهانی خوشحالی ۲۰۱۷» از ۶ شاخص مختلف و با استفاده از تحلیل‌های داده‌ای، کشورهای جهانی بر اساس میزان شاد بودن رتبه‌بندی شده‌اند. شاخص‌هایی که در این رتبه‌بندی استفاده شده عبارتند از سرانه تولید ناخالص داخلی، حمایت اجتماعی، امید به زندگی در بدو تولد، آزادی برای انتخاب‌های زندگی، بخشندگی و ادراک فساد. در ابتدا داده‌های جمع‌آوری شده مربوط به این شاخص‌های با تخمین‌های آماری ارزیابی شده‌اند و در نهایت امتیاز خوشحالی کشورها بین صفر تا ۱۰ محاسبه شده است (عدد صفر بیانگر غمگین‌ترین و عدد ۱۰ بیانگر شادترین کشور است). بر اساس این رتبه‌بندی، نروژی‌ها که سال گذشته در رده چهارم قرار داشتند، توانستند امسال جایگاه دانمارک را در رده نخست بگیرند. در این رتبه‌بندی کشورهای دانمارک، ایسلند، سوئیس و فنلاند در رده‌های دوم تا پنجم ایستاده‌اند. همچنین در گزارش امسال کشورهایی که در رتبه‌های اول تا دهم خوشحال‌ترین کشورها قرار گرفته‌اند، همان ۱۰ کشور برتر سال قبل هستند. آمریکا نیز در رتبه‌بندی امسال با نزولی یک رتبه‌ای نسبت به سال قبل در رده ۱۴ ایستاده است. با بررسی داده‌های گذشته می‌توان دریافت که این جایگاه آمریکا نشان‌دهنده آن است که ۱۰ سال قبل مردم این کشور احساس شادمانی بیشتری نسبت به زمان حال داشتند. در رتبه‌بندی ۲۰۱۷ شادترین کشورهای جهان، روسیه در جایگاه ۴۹، ژاپن در جایگاه ۵۱، ترکیه در جایگاه ۶۹، چین در جایگاه ۷۹، ونزوئلا در جایگاه ۸۲ و فلسطین در جایگاه ۱۰۳ قرار گرفته‌اند.

در «گزارش جهانی خوشحالی ۲۰۱۷» علاوه بر رتبه‌بندی خوشحال‌ترین کشورها، فهرستی نیز ارائه شده که در آن کشورها براساس تغییرات امتیاز خوشحالی بین دو بازه ۲۰۰۷-۲۰۰۵ و ۲۰۱۴-۲۰۱۶ رتبه‌بندی شده‌اند. بر این اساس سه کشور نیکاراگوئه، لتونی و سیرا لئون در رده‌های اول تا سوم این فهرست قرار گرفته‌اند. به عبارت دیگر این سه کشور بیشترین میزان بهبود امتیاز خوشحالی را بین دو بازه ۲۰۰۷-۲۰۰۵ و ۲۰۱۶-۲۰۱۴ داشته‌اند (امتیاز خوشحالی هر یک از این کشورها بیش از یک واحد افزایش یافته است). به‌علاوه کشورهای ونزوئلا با کاهش ۵/ ۱ واحدی، جمهوری آفریقای مرکزی با کاهش ۴/ ۱ واحدی و یونان با کاهش ۱/ ۱ واحدی در امتیاز خوشحالی در سه رده انتهایی این فهرست قرار گرفته‌اند.

وضعیت ایران در میزان شادی

در گزارش خوشحال‌ترین کشورهای جهان در سال ۲۰۱۷، ایران در رده ۱۰۸ جهان قرار گرفته است. این درحالی است که ایران در رتبه‌بندی سال گذشته در جایگاه ۱۰۵ ایستاده بود. همچنین با مقایسه وضعیت خوشحالی کشور بین دو بازه ۲۰۰۷-۲۰۰۵ و ۲۰۱۶-۲۰۱۴، امتیاز خوشحالی ایران در این سال‌ها به میزان ۶۲۹/ ۰ واحد کاهش یافته است. در میان کشورهای خاورمیانه، امارات متحده عربی با قرار گرفتن در جایگاه ۲۱ جهان به‌عنوان شادترین کشور این منطقه معرفی شده است. پس از امارات، قطری‌ها به‌عنوان دومین کشور شاد خاورمیانه و سی‌پنجمین کشور شاد دنیا معرفی شده‌اند. نکته جالب این گزارش قرار گرفتن عربستان سعودی در رده ۳۷ جهان و سوم خاورمیانه است. البته امتیاز خوشحالی عربستان نسبت به سال‌های ۲۰۰۷-۲۰۰۵ به میزان ۸/ ۰ واحد کاهش یافته است، اتفاقی که باعث شده است تا این کشور در فهرست تغییرات خوشحالی در رده ۱۱۸ جهان قرار گیرد. افغانستان در رتبه ۱۴۱ قرار گرفته‌ و این در شرایطی است که پاکستان جایگاه ۸۰ را در این فهرست به خود اختصاص داده است.

شادترین کشورهای جهان