دنیای اقتصاد: مرکز آمار مختصات متغیرهای تورمی در خرداد سال جاری را منتشر کرد. بر مبنای گزارش منتشر شده، در ثلث پایانی بهار نرخ تورم ماهانه در نقاط شهری معادل ۳/ ۰ درصد بوده است. این در حالی است که نرخ تورم ماهانه پس از دو دوره نوسان در محدوده بالاتر از یک درصد، در اردیبهشت ماه به محدوده منفی اعداد نزول کرده بود. مرکز آمار نرخ تورم نقطه‌به‌نقطه در خرداد سال جاری را نیز معادل ۴/ ۹ درصد گزارش داده‌ است. نرخ تورم میانگین نیز که پس از آبان‌ سال ۱۳۹۲ پس از یک نزول مستمر در یک بازه زمانی چهل ماهه، در فروردین سال جاری تغییر جهت داده بود، در خرداد سال جاری با افزایش ۳/ ۰ واحد درصدی نسبت به ماه پیشین و در ادامه یک بازه سه‌ماهه صعود مستمر، به ۴/ ۷ درصد رسیده است.

تورم 4/ 7 درصدی در ثلث پایانی بهار

مرکز آمار ایران آمار مربوط به شاخص قیمت کالاها و خدمات مصرفی را به‌روزرسانی کرد. بر مبنای این اطلاعات، شاخص کل قیمت کالاها و خدمات مصرفی خانوارهای شهری در سومین ماه سال جاری معادل ۲/ ۲۴۵ واحد گزارش شده است. این شاخص نسبت به ماه قبل ۳/ ۰ درصد افزایش یافته است. این در حالی است که نرخ تورم ماهانه در اردیبهشت ماه، پس از پشت سرگذاشتن پیک تقاضایی مربوط به تعطیلات عید نوروز و حرکت در محدوده بالاتر از یک در ماه‌های اسفند و فروردین در اردیبهشت‌ سال جاری به منفی ۲/ ۰ درصد رسیده بود. بر مبنای آمارهای منتشر شده در خرداد سال جاری میزان افزایش شاخص کل نسبت به ماه مشابه سال قبل یا همان تورم نقطه به نقطه، ۴/ ۹ درصد بوده‌ است. این رقم در مقایسه با ماه پیشین حدود ۲/ ۰ واحد درصد کاهش یافته است. بر مبنای این اطلاعات نرخ تورم کالاها و خدمات مصرفی خانوارهای شهری در ۱۲ ماه منتهی به خرداد ۱۳۹۶ نسبت به دوره مشابه سال قبل ۴/ ۷ است که نسبت به همین اطلاع در اردیبهشت سال جاری ۳/ ۰ واحد درصد افزایش یافته است. تورم میانگین در هر ماه، میانگین افزایش قیمت ۱۲ ماه منتهی به این ماه نسبت به ماه مشابه سال قبل را نشان می‌دهد. این متغیر که از ابتدای سال گذشته روند نزولی را طی کرده بود در ابتدای سال جاری وارد یک روند صعودی شد و این روند افزایشی در ماه سوم نیز ادامه داشته است. نرخ تورم میانگین در خرداد سال ۱۳۹۵ مقدار ۵/ ۹ درصد بود و در ماه آخر سال ذکر شده به رقم ۸/ ۶ درصد رسید. اما این روند کاهش مستمر در ابتدای سال جاری متوقف و در سه ماه اول امسال روند همواره صعودی را به ثبت رسانده است. به‌طوری که تورم میانگین در خرداد ۱۳۹۶ به مقدار ۴/ ۹ افزایش یافته است. به این ترتیب پس از یک دوره نزول ۹ ماهه در شاخص تورمی، فعل و انفعالات سه ماه اخیر باعث شده است نرخ تورم در خرداد ماه سال جاری تقریبا در محدوده نرخ تورم در ماه مشابه در سال گذشته قرار بگیرد.

توقف افزایش تورم نقطه به نقطه

بررسی آمارهای منتشر شده از سوی مرکز آمار نشان می‌دهد که تورم نقطه به نقطه از مرداد ماه سال گذشته روند نزولی را شروع کرد و پس از نزول مستمر ۷/ ۱ واحد درصدی در یک بازه زمانی چهار ماهه در آذر ماه به مقدار ۷/ ۵ درصد رسید، اما این روند نزولی تورم نقطه به نقطه در ابتدای زمستان سال ۱۳۹۵ متوقف شد. به این ترتیب تورم نقطه به نقطه در یک مسیر مستمرا صعودی با تجربه افزایش ۷/ ۳ واحد درصدی در اردیبهشت ماه سال جاری به ۴/ ۹ درصد رسید. اما این روند صعودی در خرداد ماه متوقف شد و با ۲/ ۰ واحد درصد کاهش به مقدار ۴/ ۹ درصد رسیده است.بررسی آمارهای منتشر شده از سوی مرکز آمار نشان می‌دهد که نرخ تورم ماهانه که در تیر ماه سال گذشته مقدار ۴/ ۱ را به ثبت رسانیده بود، در یک نزول محسوس در یک بازه زمانی دوماهه در پایان تابستان سال گذشته به ۲/ ۰ درصد رسید. این متغیر در نتیجه افزایش تقاضا در فصل آغاز مدارس در مهر ماه دوباره افزایش یافت و به مقدار ۷/ ۰ رسید. بررسی روند تورم ماهانه نشان می‌دهد که به جز ماه‌های آذر و دی‌ماه که نوسانات ارزی باعث تحرک متغیرهای تورمی شده بود، در سایر ماه‌های نیمه دوم سال گذشته در محدوده زیر ۴/ ۰ درصد نوسان کرده است، اما با نزدیک شدن به موج تقاضای نوروزی تورم ماهانه در اسفند ماه بار دیگر نوسان کرد و به محدوده بالاتر از یک واحد درصد رسید. روندی افزایشی که در فروردین ماه نیز با ثبت تورم ماهانه ۸/ ۱ درصدی ادامه یافت. با حذف آثار تقاضایی، نرخ تورم ماهانه در اردیبهشت ماه سال جاری به کم‌ترین میزان در یک سال گذشته رسید. تا ماه میانی بهار با ثبت تورم منفی ۲/ ۰ درصدی، تنها بازه زمانی ماهانه در یک سال منتهی به خردادماه باشد که نرخ تورم ماهانه در آن به بازه منفی اعداد ورود کرده باشد. کاهش ۴/ ۱ درصدی قیمت مواد خوراکی در اردیبهشت ماه سال جاری را می‌توان مهم‌ترین دلیل ثبت این رکورد تورمی دانست. بر اساس گزارش منتشر شده، در ثلث پایانی بهار، نرخ تورم ماهانه بار دیگر به محدوده مثبت اعداد بازگشته ‌است و نرخ تورم ماهانه خرداد ماه با افزایش ۵/ ۰ واحد درصدی نسبت به ماه پیشین به ۳/ ۰ درصد رسیده است.

گوشت گران

بر مبنای آمارهای منتشر شده شاخص گروه عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» در خرداد ماه نسبت به ماه پیشین معادل با ۱/ ۰ واحد درصد افزایش یافته است. این شاخص نسبت به ماه مشابه سال قبل ۲/ ۱۵ درصد افزایش نشان می‌دهد. درصد تغییرات این گروه در ۱۲ ماه منتهی به خرداد ماه ۱۳۹۶ نسبت به دوره مشابه سال قبل ۴/ ۱۰ درصد است که نسبت به تورم ۱۲ ماهه منتهی به اردیبهشت ماه همین سال، ۹/ ۰ واحد درصد افزایش یافته است. در بین گروه عمده «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» شاخص گروه اصلی «خوراکی‌ها» در ماه مورد بررسی نسبت به ماه سال قبل ۱/ ۰ درصد افزایش یافته است. شاخص این گروه نسبت به ماه مشابه سال قبل ۶/ ۱۵ درصد افزایش نشان می‌دهد و نرخ تورم دوازده‌ماهه این گروه معادل با ۵/ ۱۰ درصد گزارش شده ‌است. در بین گروه اصلی «خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها» بیشترین تورم مربوط به زیرگروه «گوشت قرمز و سفید و فرآورده‌های آنها» و مقدار ۶/ ۳ درصد بوده است. ازآنجاکه شاخص این گروه نسبت به ماه مشابه سال قبل نیز رقم بالای ۸/ ۱۶ را به ثبت رسانده است، نمی‌توان افزایش این شاخص را به تغییرات ماهانه نسبت داد. به گفته مسوولان وزارت جهاد کشاورزی اخلالگران و بدحسابان موجب افزایش قیمت گوشت شده‌اند؛ درحالی‌که فعالان حوزه دام دلایلی همچون صادرات بی‌رویه، کمبود دام در کشور و کاهش تولید را عامل اصلی گرانی گوشت می‌دانند. آمار جالب دیگری که در بین زیرگروه‌های گروه اصلی «خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها» به ثبت رسیده، تورم منفی زیرگروه‌های «میوه و خشکبار» و «سبزیجات» است. شاخص قیمت این دو گروه در ماه خرداد نسبت به ماه قبل به ترتیب معادل با ۶/ ۲ - و ۸/ ۳ - درصد کاهش داشته است. تورم ۱۱ درصدی نقطه به نقطه و همچنین تورم ۳/ ۶ درصدی دوازده ماه منتهی به خرداد ماه سال جاری نسبت به دوره مشابه سال قبل در این گروه، حاکی از کاهش قیمت به خاطر افزایش عرضه میوه در این ماه به دلیل نزدیک شدن به فصل برداشت محصول در کشور است. با وجود تورم منفی نسبت به ماه قبل برای زیر گروه «سبزیجات»، تورم نقطه به نقطه برای این زیر گروه مقدار قابل توجه ۴۱ درصد گزارش شده است.

بر مبنای آمارهای منتشر شده شاخص عمده گروه «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» نیز در خرداد ماه سال جاری نسبت به ماه قبل ۴/ ۰ واحددرصد افزایش یافته‌است. شاخص این گروه عمده نسبت به ماه مشابه سال قبل ۹/ ۶ درصد افزایش نشان می‌دهد. نرخ تورم دوازده‌ماهه منتهی به خرداد ماه ۱۳۹۶ نسبت به دوره مشابه سال قبل این گروه ۲/ ۶ درصد است.بیشترین تورم مربوط به زیرگروه گروه اصلی «مسکن، آب، برق، گاز و سایر سوخت‌ها» و معادل با ۶/ ۰ درصد به ثبت رسیده است. در بین اقلام این زیر گروه نیز «آب، برق و سوخت» بیشترین تورم و مقدار قابل توجه ۸/ ۱ درصد را به ثبت رسانده است.

استمرار دوربرگردان تورمی