دنیای اقتصاد: اولین هفته جدی کاری سال ۹۶ آرام بود و بازارها نوسان چندانی را ثبت نکردند. با وجود این، مسیرخوانی قیمت دلار و سکه در هفته جاری با توجه به اتفاقات منطقه‌ای پیچیده و مبهم خواهد بود.روز پنج‌شنبه، دلار با افت جزئی یک تومانی به قیمت ۳ هزار و ۷۶۷ تومان رسید تا بازدهی هفتگی آن به منفی ۵/ ۰ درصد برسد. افت نرخ حواله درهم و کاهش حجم معاملات دو عامل اثرگذار در افت دلار بودند. در آخرین روز هفته، سکه تمام بهار آزادی نیز روز کم‌نوسانی را پشت سرگذاشت و در نهایت روی قیمت روز چهارشنبه یعنی یک میلیون و ۲۱۰ هزار تومان به کار خود پایان داد. با وجود ثبات سکه در روز آخر، این فلز گرانبها در هفته گذشته ۵/ ۰ درصد افزایش قیمت را تجربه کرد که بیش از هر موضوعی ناشی از رشد بهای اونس در بازارهای جهانی بود. در واقع می‌توان گفت که در هفته گذشته سکه و دلار دقیقا عکس روند یکدیگر حرکت کردند. اکنون باید دید در هفته جاری این روند معکوس ادامه پیدا خواهد کرد یا بازارها با نوسانات متفاوتی روبه رو خواهند بود.

به‌دلیل اتفاقاتی که در منطقه رخ داد، پیش‌بینی روند قیمت‌ها در هفته جاری دشوار خواهد بود و نگاه‌های متفاوتی نیز در بازار در مورد احتمالات ممکن وجود دارد. پس از حمله موشکی آمریکا به سوریه، بهای اونس در بازارهای جهانی در مسیر افزایشی قرار گرفت و حتی تا زمان نوشته شدن این گزارش بالای نقطه هزار و ۲۶۵ دلار قرار داشت. به‌طور طبیعی در بازار داخلی این انتظار وجود دارد که با رشد بهای اونس، قیمت سکه نیز با افزایش قیمت مواجه شود. با این حال، دسته دیگری در بازار وجود دارند که معتقدند رشد اونس اثر زیادی بر قیمت سکه نخواهد داشت. به گفته این عده، سکه پیش از تعطیلات نوروز با تقاضای فیزیکی زیادی مواجه بود، ولی پس از تعطیلات تقاضا پایین آمده و همین موضوع موجب می‌شود که قیمت تاثیر چندانی از طلای جهانی نپذیرد. به این ترتیب در بازار سکه وضعیت چندان مشخصی در ارتباط با روند قیمت وجود ندارد و دید معامله‌گران دوگانه است. همین وضعیت تا حدود زیادی در بازار دلار نیز وجود دارد. عده‌ای از بازیگران ارزی بازار اعتقاد دارند، بهای درهم تحت تاثیر فضای ناامن ایجاد شده به‌دلیل حمله آمریکا به سوریه در مسیر افزایشی قرار خواهد گرفت. نرخ حواله درهم و دلار در بازار داخلی با یکدیگر رابطه مستقیم دارند و در نتیجه انتظار می‌رود شاخص ارزی تحت تاثیر رشد احتمالی درهم افزایش قیمت را تجربه کند. این در حالی است که عده‌ای به دو دلیل برای افزایشی نشدن دلار اشاره کرده‌اند: اول، احتمال عرضه ارز ازسوی سکه‌بازان برای خنثی کردن اثر افزایشی اونس و دوم، عرضه بازارساز برای مدیریت دامنه نوسانات. به گفته فعالان، زمانی که ارزش اونس در بازارهای جهانی بالا می‌رود، عده‌ای از سکه‌بازان برای مدیریت قیمت‌های بازار خود اقدام به فروش دلار می‌کنند تا از این طریق اثر افزایشی اونس را خنثی کنند.

با تمام این تفاسیر همزمان عده‌ای دیگر از بازیگران بازار باور دارند معامله‌گران ارزی پیرامون اتفاقات جدید منطقه جوسازی خواهند کرد و زمینه را برای بالا بردن نوسان ایجاد می‌کنند. در این شرایط می‌توان گفت بازار در فضای غبارآلود کار خود در هفته جاری را آغاز خواهد کرد. در واقع در حالی که هفته گذشته تقریبا تصویری با وضوح نسبتا بالا از بازار وجود داشت، این شفافیت در هفته جاری به واسطه ورود مولفه‌های جدید وجود ندارد. در واقع می‌توان گفت متغیرهای جدید چون گرد و غباری هستند که جلوی دید معامله‌گران برای مشاهده تصویر شفاف بازار را گرفته‌اند.

کاهش ارزش نیم‌سکه

نیم‌سکه که پیش از تعطیلات نوروز از مرز ۷۰۰هزار تومان نیز عبور کرده بود، در دو هفته ابتدایی سال ۹۶ مسیر کاهشی را طی کرد. نیم‌سکه در اولین هفته ۵/ ۲ درصد از ارزش خود را از دست داد. در ادامه این روند، هفته گذشته نیز این فلز گرانبها یک درصد افت قیمت را تجربه کرد و در نهایت روی قیمت ۶۸۰ هزار تومان به کار خود پایان داد. در آخرین روز هفته، نیم‌سکه با ۵ هزار تومان افت به قیمت ۶۸۰ هزار تومان رسید. به گفته فعالان، نیم‌سکه پیش از تعطیلات به واسطه افزایش تقاضا در مسیر صعودی قرار گرفته بود، ولی اکنون با خروج این سرفصل از تقاضا قیمت آن به سوی طبیعی شدن حرکت می‌کند. برخلاف افت نیم‌سکه، سکه تمام هفته گذشته در برابر افت قیمت مقاومت کرد و در نهایت نیز با ۵/ ۰درصد افزایش قیمت به کار خود پایان داد. بخش زیادی از افزایش ارزش سکه به رشد بهای اونس در بازارهای جهانی مربوط بود. باید دید سکه تمام در ابتدای هفته جاری بار دیگر از افزایش بهای اونس پیروی خواهد کرد یا سایه کاهش تقاضا بر این فلز گرانبها افکنده خواهد شد؟ برخی فعالان اعتقاد دارند جنس تقاضا برای سکه تمام متفاوت از جنس تقاضای نیم‌سکه است. به باور این دسته نیم‌سکه بیشتر مورد توجه مردم و سرمایه‌گذاران خرد است و خرید آن نیز بیشتر به‌منظور رفع نیازهای افراد صورت می‌گیرد. این در حالی است که سکه تمام بیشتر مورد توجه معامله‌گران بزرگ است و هدف از خرید آن معمولا احتیاطی و به منظور نوسانگیری است. شاید این تمایز موجب روند معکوس نیم‌سکه و سکه تمام در هفته گذشته شد.

دلار آرام

در اولین هفته جدی سال ۹۶، دلار ۴ روز نسبتا آرام را پشت‌سر گذاشت و بیشتر به سمت قیمت‌های پایین‌تر حرکت کرد. نتیجه حرکت کاهشی دلار بازگشت به محدوده ۳ هزار و ۷۶۰ تومان و کاهش انتظارات افزایشی معامله‌گران بود. با این حال، حمله موشکی آمریکا به یک پایگاه هوایی در سوریه موجب شده انتظار شماری از معامله‌گران برای بالا رفتن بهای دلار در ابتدای هفته جاری افزایش پیدا کند. این در حالی بود که هفته گذشته احتیاط نقش موثرتری در بازار داشت.

گرد و غبار در بازار ارز و سکه

گرد و غبار در بازار ارز و سکه