مسوول کمیته ویژه بررسی حادثه برخورد دو قطار در استان سمنان گفت: براساس بررسی‌های انجام شده مقصر اصلی حادثه سمنان مامور و متصدی سی تی سی ایستگاه شاهرود است. به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی اکبر ترکان در جمع خبرنگاران در گزارشی در خصوص حادثه قطار سمنان افزود: در این بررسی چند موضوع مورد توجه قرار گرفت، نخست مقصران حادثه و همچنین علت بروز چنین حادثه‌ای چه بوده است. وی ادامه داد: بررسی همه جوانب این حادثه نشان می‌دهد که علت وقوع حادثه خارج کردن قطار از حالت کنترل خودکار بوده است و به حالت کنترل دستی گذاشته بودند.

ترکان مشاور رئیس‌جمهوری که از سوی معاون اول رئیس‌جمهوری به‌عنوان مامور تشکیل کمیته ویژه بررسی حادثه قطار سمنان انتخاب شده است، تصریح کرد: قطار تبریز -مشهد به‌دلیل خرابی ترمز هشت کیلومتر جلوتر متوقف می‌شود و زمانی که قطار سمنان - مشهد با اجازه مامور در ایستگاه شاهرود حرکت داده می‌شود، این حادثه دلخراش به وقوع می‌پیوندند. وی یادآور شد: عمدی در این کار وجود نداشته است و خطای حرفه‌ای صورت گرفته است. مسوول بررسی حادثه قطار سمنان همچنین گفت: در رسیدگی به این حادثه به‌منظور مشخص شدن مقصران چهار گروه ماموران قطار تبریز - مشهد، ماموران قطار سمنان - مشهد، ماموران کنترل ترافیک شاهرود و ماموران سی تی سی مورد بررسی قرار گرفتند. ترکان افزود: ماموران قطار تبریز - مشهد به موقع نسبت به وقوع حادثه اطلاع‌رسانی کرده بودند و خرابی ترمز و توقف قطار را اطلاع داده و مشغول رفع اشکال‌ها بودند.

وی با بیان اینکه قطار سمنان - مشهد به صورت اتوماتیک در هشت کیلومتری قطار تبریز - مشهد متوقف شده بود، یادآور شد: ماموران قطار سمنان - مشهد پس از استعلام مرکز سی تی سی به آنها اجازه داده می‌شود تا سیستم خود را به حال دستی تبدیل و حرکت کنند که به‌دلیل شیب تند مسیر، سرعت قطار سمنان به ۱۳۲ کیلومتر می‌رسد. وی ادامه داد: لکوموتیوران هشت ثانیه مانده به برخورد قطار تبریز - مشهد متوجه این قطار می‌شود که ترمز می‌کند ولی قطار با سرعت ۱۱۸ کیلومتر به قطار تبریز - مشهد برخورد می‌کند. وی افزود همه کشته شدگان متعلق به قطار تبریز- مشهد هستند چرا که در آن هنگام خواب بودند و قطار سمنان - مشهد تازه حرکت کرده بود و دو واگن جلویی آن نیز خالی بودند و همین باعث ضربه گیری شده بود و فوتی نداشتند. وی افزود: قطار سمنان -مشهد ۱۰۴ مصدوم داشت که همگی پس از حادثه سوار قطار تبریز - مشهد شدند.

مسوول کمیته ویژه بررسی حادثه قطار در سمنان یادآور شد: براساس بررسی‌ها هیچ‌یک از ماموران قطار سمنان - مشهد مقصر شناخته نشدند. ترکان خاطرنشان کرد: ماموران کنترل شاهرود - مشهد هم مقصر اصلی سانحه نیستند ولی تقصیر در مرتبه دوم برای آنان قابل بررسی است. وی افزود: مقصر اصلی مامور و متصدی سی تی سی تهران - مشهد در ایستگاه شاهرود است که در شیفت جدید (نوبت کاری) وارد محل کار خود می‌شود و به ماموران ایستگاه قطار سمنان - مشهد می‌گوید که سیستم را از حالت اتوماتیک به حالت دستی بگذارد و حرکت کند. مشاور رئیس‌جمهوری همچنین گفت: بررسی حادثه طبق ماموریتی که به این کمیته داده شده بود با حضور علی رضا آوایی بازرس ویژه رئیس جمهوری و افشار از کارشناسان ارشد حوزه حمل‌ونقل ریلی و جوزی از کارشناسان حوزه حمل‌ونقل رسیدگی شد. براساس این گزارش، حدود ساعت هشت صبح جمعه - پنجم آذر ۹۵ - قطارهای مسافری تبریز- مشهد و سمنان- مشهد در مسیر سمنان- دامغان به هم برخورد کردند. این سانحه ۴۰ کشته و ۱۰۳ مجروح داشت.

در پی نامه رئیس جمهوری به اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری برای بررسی و اعلام دلایل وقوع سانحه دردناک برخورد دو قطار مسافربری در استان سمنان و معرفی مقصران این حاثه تلخ، جهانگیری ششم آذرماه در حکمی به اکبر ترکان ماموریت داد تا با تشکیل کمیته‌ای متشکل از رئیس دفتر بازرسی ویژه رئیس جمهوری، رئیس اسبق شرکت راه آهن جمهوری اسلامی ایران، مشاور معاون اول رئیس جمهوری و استانداران آذربایجان شرقی و سمنان، حداکثر تا پایان هفته گزارشی از دلایل وقوع حادثه تلخ قطار مسیر تبریز ـ مشهد و معرفی مقصران این سانحه دردناک را ارائه کند.

مراجع قانونی باید به حادثه قطار سمنان رسیدگی کنند

ترکان همچنین گفت: وظیفه ما در این مساله بررسی علت وقوع این حادثه و تعیین مقصران بود و از این پس باید مراجع قضایی به این مساله رسیدگی کنند. وی افزود: مقصر اصلی این حادثه تاسف بار پس از بررسی‌های کارشناسی و فنی اعلام شده است.وی گفت: بررسی همه جوانب این حادثه نشان می‌دهد علت وقوع سانحه خارج کردن قطار از حالت کنترل خودکار به حالت کنترل دستی بوده است. ترکان افزود: قطار تبریز - مشهد به‌دلیل خرابی ترمز هشت کیلومتر جلوتر متوقف می‌شود و زمانی که قطار سمنان - مشهد با اجازه مامور در ایستگاه شاهرود حرکت می‌کند، این حادثه دلخراش اتفاق می‌افتد، ضمن اینکه در این حادثه عمدی در کار نبوده و خطای حرفه‌ای صورت گرفته است.