به گزارش خبرآنلاین انتخابات اردیبهشت سال آینده برخلاف گمانه‌زنی‌هایی که می‌شد محمود احمدی‌نژاد را به خود نخواهد دید، او با توصیه رهبری مبنی بر عدم کاندیداتوری در انتخابات برای جلوگیری از دوقطبی شدن فضای کشور، خیلی زود از صحنه انتخابات حذف شد.

فائزه انیسی‌نیا: حرف حرف آمدن بود و ماندن. تمام تحرکات، سفرها و اخبار گواه آن بود که محمود احمدی نژاد رییس دولت دهم عزم خود را برای بازگشت به پاستور جزم کرده است.

ایجاد شبهه بر سر یک "نهی"

مدتی بود سخنرانی‌هایش بیشتر شده بود، در قالب ترویج گفتمان انقلاب اسلامی، سفرهای استانی انتخاباتی اش را از این شهر به آن شهر آغاز کرده بود،کم نبودند آنها که از ابتدا می‌گفتند احمدی نژاد نیت دیگری از سفرهای استانی دارد و خودش می‌داند که شرایط لازم برای پیروزی در برابر رقیب قدرتمندی مانند حسن روحانی را ندارد (اینجا) و (اینجا).

چنین بود که برخی حدس زدند ممکن است نامزدی احمدی‌نژاد تله‌ای انتخاباتی برای اصولگرایان باشد (اینجا) و دیگرانی نیز بودند که تاکید کردند ممکن است احمدی نژاد بخواهد با پیروی از مدل تبلیغاتی «هاشمی‌/ روحانی»، در دقیقه ۹۰ به نفع یک گزینه دیگر کنار رود (اینجا).

آخرین سفرش اما به مقصد گرگان بود. بعد از آن بود که زمزمه هایی از گوشه و کنار بلند شد که رییس دولت سابق دو هفته پیش از سفر به گرگان با رهبر انقلاب دیداری داشته و در این دیدار برای حضور در انتخابات نهی شده است. زمزمه هایی که از نزدیکان به احمدی نژاد آغاز شد، چه آنکه عباس امیری‌فر، رییس شورای فرهنگی نهاد ریاست‌جمهوری در دولت سابق، در مطلبی که در فضای مجازی منتشر کرده بود، خبر از این رد صلاحیت داد: «طبق خبر موثقی که دارم کلا نامزدشدن احمدی‌نژاد منتفی است و طبق نظر ارشادی یکی از مقامات عالی‌رتبه نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، سفر استانی هم به‌صلاح نیست و طبق خبر موثق و دقیقی که دارم، سفر استانی گرگان هم آخرین سفر استانی بوده و بنابر اخبار غیررسمی ۱۰ نفر از اعضای محترم شورای نگهبان در جلسه غیررسمی که داشته‌اند، نظرشان ردصلاحیت بوده است و فقط دو نفر موافق ایشان بوده‌اند.»

به فاصله ای کوتاه مهدی فضائلی از مدیران رسانه ای در یادداشتی که فارس آن را منتشر کرد، از دیدار احمدی‌نژاد با رهبر معظم انقلاب درباره حضورش در انتخابات سال آینده پرده برداشت؛ دیداری که در نهایت احمدی‌نژاد با نهی صریح ایشان برای کاندیداتوری مواجه شده است. در بخشی از یادداشت فضائلی آمده بود: «چند روزی است محافل رسانه‌ای و سیاسی گوناگون از جمله کانال‌های نزدیک به دکتر احمدی‌نژاد، از ملاقات وی با رهبر انقلاب اسلامی خبر می‌دهند. دیداری مهم که به‌درخواست و پیگیری خود او انجام شده اما ظاهرا نتیجه‌اش خلاف انتظار وی بوده‌ است! هرچند هنوز جزئیات این دیدار که چند هفته قبل انجام شده است، منتشر نشده ولی این مقدار قطعی است که وی با نهی صریح رهبر معظم انقلاب، برای ورود به میدان رقابت انتخابات ریاست‌جمهوری سال آینده مواجه شده است!» (اینجا) به فاصله چند روز محمدرضا باهنر نیز این خبر را تایید کرد.(اینجا)

این اظهارات اما با واکنش عجیب نزدیکان احمدی نژاد رو به رو شد. آنها که معتقد به ادامه یافتن سفرهای استانی رییس دولت سابق بودند، تاکید داشتند اگر چنین موضوعی صحت داشته باشد باید دفتر مقام معظم رهبری آن را تایید کند. (اینجا)

در میانه این گمانه زنی ها بود که خبر آمد رهبر انقلاب در ابتدای درس خارج فقه‌شان جزئیاتی از این دیدار را روایت کرده اند. ایشان به توصیه ای که به احمدی نژاد برای عدم شرکت در انتخابات داشتند اشاره کردند و با تاکید بر پرهیز از دو قطبی کردن کشور و لزوم حفظ وحدت این توصیه را بر مصلحت احمدی نژاد و کشور برشمردند. رهبر انقلاب در پاسخ به آنان که تایید آن دیدار را به شکل علنی خواستار شدند پاسخ دادند: این هم پشت بلندگو (اینجا)

مصلحت نیامدن

سخنان رهبر معظم انقلاب با واکنش سیاسیون کشور از جمله نمایندگان مجلس همراه شد، آنجا که همگی معتقد به ضرورت تبعیت احمدی نژاد از توصیه رهبری بودند و توصیه ایشان را نوعی خیرخواهی و دوراندیشی برای جلوگیری از تکرار حوادثی مشابه حوادث سال ۸۸ می دانستند. (اینجا) آیت‌الله جنتی نیز در جلسه مشترک هیئت‌رئیسه مجلس خبرگان رهبری با تاکید بر اینکه توصیه رهبری فتنه ای جدید را در نطفه خفه کرد، تاکید کرد رهبر معظم انقلاب در موضع‌گیری اخیر خود فتنه‌ای که داشت شکل می‌گرفت را در نطفه خفه کردند.(اینجا)

چکیده اظهارات برخی چهره های سیاسی در واکنش به سخنان رهبر انقلاب را در جدول زیر بخوانید:

اسم

چکیده سخنان

حجت الاسلام محمود علوی/وزیر اطلاعات

رهبر معظم انقلاب بر جلوگیری از دوقطبی شدن جامعه تأکید داشته‌اند که این مهم به ‌منظور حفظ وحدت جامعه و نوع واکنش به مصلحت‌اندیشی ولی‌فقیه، یک امتحان الهی است و مادامی‌که قدردان ولایت‌فقیه باشیم، دشمن نمی‌تواند به کشور آسیب برساند.(اینجا)

محمدرضا عارف/عضو فراکسیون امید

فکر می‌کنم هر کسی حق دارد نظر خود را بدهد و نظرش محترم است اما مقام معظم رهبری وقتی در این مسائل حرف می‌زنند همه جریانات سیاسی درون نظام باید اطاعت و عمل کنند. دوستانی که مخاطب این بیانات هستند حتما به توصیه‌های ایشان توجه کنند.(اینجا)

ابوالقاسم رئوفیان/ دبیر کل حزب اسلامی ایران زمین

برخی پروژه ای را طراحی و رسانه ای کردند تا بازخورد آن را بگیرند، با این تصور که آنها فکر می کردند ممکن است از دفتر رهبر معظم انقلاب تکذیبه ای منتشر شود و آنان بهره برداری سیاسی کنند. مشخص شده است رهبر معظم انقلاب در پاسخ به سوال امر و نهی نکردند بلکه از موضع ارشادی نصیحت کرده اند که حضور او مضر به حال کشور است و مصلحت نیست. امیدوارم محمود احمدی‌نژاد به نصیحت رهبر انقلاب توجه و سودای حضور در عرصه انتخابات را برای همیشه از سر خود خارج کند.(اینجا)

محمد نبی حبیبی/دبیر کل حزب موتلفه اسلامی

کسانی که مدعی پای‌بندی به توصیه‌های رهبری هستند، باید توصیه‌های ایشان را با تمام ظرفیت خود عملی کنند. تاکید رهبری بر جلوگیری از دو قطبی شدن جامعه بسیار ضروری و مهم است. احمدی نژاد قابل پیش بینی نیست و نمی‌توان پیش بینی کرد که او چه می‌کند.(اینجا)

رسول منتجب نیا/عضو حزب اعتماد ملی

من فکر می‌کنم احمدی‌نژاد و اطرافیان ایشان باید به‌قدری بتوانند مساله را تحلیل کنند که وقتی نظر رهبری منفی باشد، وارد صحنه نشوند؛ کما این‌که در گذشته نیز مورد مشابهی وجود داشت که آقای خاتمی وقتی احساس کرد که نظر رهبری با آمدنش موافق نیست، کناره‌گیری کرد و کاندیدا نشد.(اینجا)

حجت الاسلام محمد غرویان/ استاد حوزه علمیه قم

آقای احمدی‌نژاد باید از توصیه رهبری بسیار سپاسگزار باشد و به این نصیحت نیز قطعا گوش می‌دهد و وارد انتخابات نمی‌شود.(اینجا)

محمد تقی رهبر/عضو جامعه روحانیت مبارز

من هم به نوبه خود با آمدن این آقا موافق نیستم بیاید هم به او رأی نمی دهم چون عملکرد گذشته اش را دیدم. احمدی‌نژاد با رهبر معظم انقلاب رو در رو دیدار کرده و سمت و سوی سخنان ایشان را متوجه می‌شود، پس مصلحت این است که بگوید "چشم من در صحنه نیستم".(اینجا)

علاالدین بروجردی/ رییس فراکسیون امنیت ملی

سخنان امروز رهبری فصل الخطاب است و انتظار می رود آقای احمدی نژاد به این سخنان گوش داده و در انتخابات شرکت نکنند.(اینجا)

کاظم جلالی/ رییس مرکز پژوهش های مجلس

به هر حال رهبر معظم انقلاب به عنوان مغز متفکر و دیده‌بان تیزبین نظام مصلحت دانستند به آقای احمدی نژاد توصیه کنند که در انتخابات شرکت نکنند کسانی که ادعای ولایتمداری دارند این توصیه مورد توجه آنها قرار بگیرد و ولایتمداری خود را ثابت کنند.(اینجا)

روزنامه ها

صلاح نمی‌دانیم... (اینجا)

صادق خرازی/رییس شورای مرکزی حزب ندای ایرانیان

پیش از اینکه این نصیحت علنی شود، در برخی محافل، عده‌ای راه انکار گزیدند و جمعی نیز اصرار ورزیدند، تا جایی‌که رهبری نظام در مقام امام امت، خود علنا توصیه مصلحانه خود را ابراز کردند و آن را نه «نهی» و «منع» که «نصیحت به برادر مؤمن خود» خواندند تا شکاف و نقاری در جامعه اسلامی ایجاد نشود. در برخورد با این «نصیحت»، نه باید سکوت کرد، نه به مقابله و چالش برخاست، نه به سفسطه پرداخت و نه دروغ گفت؛ این توصیه مصلحانه را فقط باید اطاعت و تبعیت کرد و حرمت نهاد. (اینجا)

حجت‌الاسلام محمود محمدی‌عراقی / داماد آیت الله مصباح یزدی

رفتار آقای احمدی‌نژاد را قضاوت نمی‌کنم اما تصور نمی‌کنم جوانان ما و ملت اجازه عدم‌تمکین از فرمایشات رهبری را به او بدهند. هرچند رهبر معظم انقلاب هیچ‌گاه امر و نهی نمی‌کنند و همواره مصالح نظام و کشور را یادآور شده‌اند.اگر آقای احمدی‌نژاد به فرمایشات رهبری عمل کند به نفع اوست، اگر هم عمل نکند به ضرر اوست. خوشبختانه مردم ما وفادارتر و فهیم‌تر از آن‌اند که اجازه عدول و عدم تمکین را به او یا هر شخص دیگری بدهند.(اینجا)

حجت الاسلام جعفر شجونی/عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز

منظور آقا این بود که اگر احمدی‌نژاد می‌خواهد کاندیدا بشود، در موعد قانونی ثبت‌نام و فعالیت کند وگرنه منظور ایشان عدم‌شرکت در انتخابات نبوده است! (اینجا)

صادق زیبا کلام/فعال سیاسی

اگر آقای احمدی‌نژاد در انتخابات شرکت می‌کرد، انتخابات خیلی شور بیشتری می‌گرفت و به سمت قطبی شدن می‌رفت.در حال حاضر که قرار شده است احمدی‌نژاد ظاهرا وارد عرصه انتخابات نشود، نخستین مشکل برای اصولگرایان به وجود می‌آید و اینکه نامزدشان در انتخابات که حداقل شانس رای آوری داشته باشد چه کسی می‌تواند باشد. (اینجا)

محمود صادقی/عضو فراکسیون امید

آن شخص نهی شده، علاوه بر اینکه در نظام اداری هرج و مرج ایجاد کرد، بیت المال شامل بیش از ۷۰۰ میلیارد دلار درآمد نفتی را بر باد داد. مطابق اعلام دادستان محترم دیوان محاسبات در جلسه ای که هیات رئیسه فراکسیون شفاف سازی در دیوان داشت،‌ دولت گذشته ۴۸ هزار میلیارد تومان محکومیت قطعی مالی دارد که ۱۲ هزار میلیارد تومان آن مربوط به شخص رئیس دولت سابق که تاکنون اجرا نشده است. (اینجا)

مصطفی کواکبیان/عضو فراکسیون امید

ما اصلاح طلبان از مقام معظم رهبری تشکر می کنیم که نصیحت دلسوزانه داشتند اما معتقدیم این کفایت نمی کند. کسانی که کشور را به ورطه نابودی کشانده اند، دستگاه قضایی باید حتما به محاکمه آنها بپردازد و نباید سکوت کند.(اینجا)

روزنامه کیهان

حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای در ابتدای جلسه درس خارج فقه گریزی به این قضیه زده و توضیحات جامعی را درباره آن بیان فرمودند که بدون تردید باطل‌السحر تلاش دشمن برای سود بردن از فضای مغشوش و اختلاف‌انگیز پیشین است.(اینجا)

محسن کوهکن/ عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس

ما دیگر هیچ بحثی در مورد حضور احمدی نژاد در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده نخواهیم داشت. احمدی نژاد مدعی است که تابع ولایت فقیه است و باید الان این مسئله را نشان دهد. (اینجا)


فردای آن روز زمانی که اغلب اظهارات حاکی از به صلاح بودن عدم شرکت احمدی نژاد در انتخابات بود، او با نامه ای به رهبر انقلاب عدم کاندیداتوری خود را در انتخابات ریاست جمهوری سال 96 اعلام کرد.(اینجا)

او در آن نامه قید کرده بود که در دیدار با رهبری برنامه های "تبیین انقلاب" نامی که برای سفرهای استانی اش انتخاب کرده بود را به محضر ایشان رسانده و زمانی که با مخالفت رهبری برای شرکت در انتخابات روبه رو شده تبعیت خود را از ایشان اعلام نموده است. اظهار نظری که این شائبه را به ذهن می رساند که اگر او در همان دیدار عدم کاندیداتوری اش را اعلام کرده است پس چرا به سفرهای استانی ادامه داده و چرا نزدیکان وی سخن از تایید نهی رهبری را رد کرده بودند. (اینجا) و (اینجا)

اما با انتشار نامه احمدی نژاد واکنش های مختلف از سوی چهره های سیاسی نیز شروع شده است. روزنامه جمهوری اسلامی نامه او را طلبکارانه و نوعی فرار رو به جلو خوانده است. روزنامه اعتماد نیز لجبازی و بینش ضعیف سیاسی، احمدی‌نژاد را نیز دلیل این اتفاق برشمرد.

مرتضی آقا تهرانی که در گذشته از حامیان احمدی نژاد بود سخنان رهبر انقلاب را ناجی کشور دانسته و تاکید دارد «اگر به جای احمدی نژاد بودم پای آقا را می بوسیدم و از این که رهبر انقلاب این گونه از روی خیرخواهی، باعث نجاتم شده است؛ قدردانی لازم را از ایشان به عمل می آوردم.»

در جدول زیر چکیده اظهارات برخی شخصیت های سیاسی در مورد نامه احمدی نژاد را بخوانید:

اسم

چکیده سخنان

اسدالله عباسی/ عضو فراکسیون مجلس

آقای احمدی‌نژاد چاره‌ای جز تمکین کردن به توصیه رهبری نداشت. اگر تفکری غیراز این داشت با رهبری مشورت نمی‌کرد. حمدی نژاد قبل از این نیز اعلام نکرده بود که می‌آید یا نمی‌آید. قصدش این بود که کارش را بعد از مشورت با رهبری شروع کند که رهبری صلاح نداستند (اینجا)

آیت الله محمد محمدی ری شهری/ تولیت آستان قدس

احمدی نژاد باید پیش از سفر به گرگان از پیام رهبر معظم انقلاب اسلامی تمکین می کرد و از حضور در انتخابات انصراف می داد. آقای احمدی نژاد نباید طوری رفتار می کرد که رهبر معظم انقلاب نظرشان را درباره به صلاح نبودن حضور وی در انتخابات ریاست جمهوری بطور علنی اعلام می کردند.(اینجا)

روزنامه جمهوری اسلامی

چه فردی که معاون اول او در زندان است و خودش باید هنوز پاسخگوی اول باشد، به استناد یک دیدار با رهبر انقلاب و نصایح ضروری و کاملا روشن ایشان،بعد از یک ماه که همه نوع تعبیری را به علت سفر استانی تبلیغاتی‌اش به راه انداخت، طلبکارانه از میدان رقابتی که هرگز بختی در آن نداشت بعنوان اطاعت از سخن رهبری و نه به اراده و خواست خود ترک نماید و برای آینده سیاسی خود مقتدرانه پیام صادر نماید؟این ماجرا در کل برای او یک فرافکنی و فرار به جلو است.دولت یازدهم در گرداب نابسامانی‌های آن دوره هنوز گرفتار است...به کجا چنین شتابان؟(اینجا)

روزنامه اعتماد

اگر کسی یا یک گروه خود را مقید به رهبری نظام می‌داند، می‌تواند به سهولت متوجه شود که ایشان حضور انتخاباتی احمدی‌نژاد را به صلاح شخص خودش و کشور نمی‌داند. حتی اگر متوجه این امر روشن نمی‌شد، پس معلوم است که فاقد حداقلی از بینش سیاسی است.... وقتی فردی که هیچ چیزی نداشته و هرچه دارد از نظام و رهبری دارد تا این حد در برابر یک توصیه مشفقانه لجبازی می‌کند، باید دید که در دوره ریاست‌جمهوری‌اش در برابر سایر سیاست‌مداران داخلی و حتی خارجی چه لجبازی‌هایی انجام داده و چه هزینه‌هایی را بر کشور تحمیل کرده است؟ لجبازی و بینش ضعیف سیاسی، احمدی‌نژاد را به اینجا کشاند.(اینجا)

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.